Negatiivinen sananvapaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Negatiivinen sananvapaus on filosofian käsite, joka liittyy pohdiskeluihin positiivisen ja negatiivisen vapauden suhteesta. Negatiivinen vapaus tarkoittaa aina vapautta jostakin, kun taas positiivinen vapaus vapautta johonkin. Negatiivisen sananvapauden tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että itsensä julkituominen on vapaa sensuurista ja muista rajoitteista. Ihmisellä on oikeus olla vapaa sananvapautta rajoittavista rajoitteista ja siten oikeus julkituoda mielipiteensä sekä sanomansa ilman, että hänen sanomisistaan asetetaan aktiivisia sanktioita. Positiivinen sananvapaus taas tarkoittaa yleisesti oikeutta sananvapauteen eli mahdollisuuksia itsensä ilmaisemiseen kirjallisesti tai suullisesti.

Negatiivisen sananvapauden käsitettä on käytetty erityisesti liberalismissa. Negatiivista vapautta myös sananvapauden suhteen ovat filosofeista kannattaneet John Stuart Mill, John Locke ja John Milton.

Yleensä positiivinen ja negatiivinen sananvapaus eivät ole toisiansa pois sulkevia, vaan tarvitaan kumpaakin. Esimerkiksi negatiivista sananvapautta ei voi harjoittaa, jos ei ole olemassa itsensä julkituomiselle edellytyksiä, jotka taas positiivinen sananvapaus luo.

Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.