Natalie Talmadge

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Natalie Talmadge
Natalie Talmadge
Natalie Talmadge
Syntymäaika 29. huhtikuuta 1896
Syntymäpaikka Yhdysvaltain lippu New York City, New York
Aktiivisena 1916–1923
Kuolinaika 19. kesäkuuta 1969 (73 vuotta)
Kuolinpaikka Yhdysvaltain lippu Santa Monica, Kalifornia
Oikea nimi Natalie M. Talmadge
Muut nimet Nate Talmadge
Ammatti näyttelijä
Puoliso Buster Keaton
(1921–1932)
Merkittävät roolit Suvaitsemattomuus
Ruutia, räminää ja rakkautta
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Natalie M. Talmadge (29. huhtikuuta 1896 New York City, New York19. kesäkuuta 1969 Santa Monica, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen mykkäelokuvakauden tilapäinen elokuvanäyttelijä. Hänet tunnetaan enimmäkseen Norma Talmadgen (dramaatikko) ja Constance Talmadgen (komedienne) sisarena, jotka olivat suuria elokuvatähtiä. Hänestä tuli tunnettu myös avioliitostaan Buster Keatonin kanssa.

Natalie otti satunnaisesti pikkurooleja sisariensa ja aviomiehensä elokuviin, tunnetuimmat roolityönsä Talmadge teki D. W. Griffithin elokuvaan Suvaitsemattomuus (1916), joka oli hänen elokuvadebyyttinsä ja aviomiehensä Ruutia, räminää ja rakkautta (1923), joka oli hänen viimeinen elokuvansa.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Natalie M. Talmadge syntyi 29. huhtikuuta vuonna 1896 Brooklynissä, New York Cityssä, New Yorkissa. (Syntymä myös listattu vuosina 1898 ja 1900). Hän oli keskimmäinen kolmesta lapsesta. Hänen isänsä oli työtön alkoholisti Frederick "Fred" Talmadge (1869–1925) ja äitinsä Margaret "Peg" Talmadge (omaa sukua Jose, 1870–1933). Fred ja Peg olivat menneet naimisiin 15. tammikuuta vuonna 1893.

Talmadgen lapsuudessa oli paljon köyhyyttä. Talmadgen kaksi sisarta Norma Talmadge (1893–1957) ja Constance "Connie" Alice Talmadge (1898–1973) olivat myös mykän elokuvan aikakauden näyttelijöitä.

Tyttöjen isä oli lähtenyt jouluna vuonna 1900 ostamaan ruokaa, mutta ei tullutkaan enää koskaan takaisin. Talmadgien avioeroa ei koskaan vahvistettu, joten he pysyivät naimisissa aina Fredin kuolemaan 1925 asti yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Peg työskenteli Fredin lähdön jälkeen pesulassa elättääkseen tyttäret ja teki muita hanttihommia. Talmadge kävi Erasmus Hall High Schoolia Brooklynissä sisariensa tapaan. Norma lähti ensimmäisenä viihdemaailmaan ja pian seurasivat myös Constance ja Natalie.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talmadge vuonna 1920.

Natalie teki elokuvadebyyttinsä D. W. Griffithin eeppielokuvassa Suvaitsemattomuus vuonna 1916, jossa myös Constance näytteli. Hän teki rooleja myös sisariensa elokuviin, Norman The Isle of Conquest (1919) ja Rakkautta tai vihaa (1921) sekä Constancen Rakkauden erikoistuntija (1921). Vuonna 1918 Natalie kirjoitti Keatonin ja Roscoe Arbucklen lyhytelokuvan Out West käsikirjoituksen. Natalie toimi myös Arbucklen ja sisariensa sihteerinä. Natalie teki viimeisen roolintyönsä aviomiehensä elokuvaan Ruutia, räminää ja rakkautta (1923), jonka jälkeen hän lopetti lyhyen aikaa kestäneen uransa yhdeksän elokuvan jälkeen ja keskittyi perhe-elämäänsä. Peg-äiti kirjoitti tyttäristään kirjan The Talmadge Sisters vuonna 1924. Vuonna 1927 Talmadgen sisarukset avasivat Talmadge Parkin San Diegooon, Kaliforniaan, joka nykyisin tunnetaan nimellä Talmadge alueena (engl. Talmadge District).

Yksityiselämä ja loppuvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keaton ja Talmadge heidän hääpäivänään 31. toukokuuta vuonna 1921.

Natalie meni vihille 31. toukokuuta vuonna 1921 koomikkonäyttelijä Buster Keatonin (1895–1966) kanssa. Heillä oli siviiliseremonia, koska Keaton ei ollut uskovainen eikä välittänyt uskonnosta vaikkakin Natalie oli katolinen. He saivat pojan Buster Keaton Juniorin (kastenimi Joseph Talmadge Keaton) 2. kesäkuuta vuonna 1922 Los Angelesissa, Kaliforniassa. Hän esiintyi 1-vuotiaana vanhempiensa Ruutia, räminää ja rakkautta -elokuvassa; hän näytteli Willie McKay'ta. Tämä oli hänen ensimmäinen ja viimeinen elokuvansa. Toisen pojan Keatonit saivat 3. helmikuuta vuonna 1924 Los Angelesissa, jonka nimeksi tuli Robert "Bob" Talmadge Keaton. Robertin syntymän jälkeen Keatonien avioliitto alkoi rakoilla. Natalie epäili Busterin tapailevan muita naisia ja tilannetta pahensivat Keatonin työongelmat sekä kasvava alkoholismi. Avioliitto kaatui kokonaan; pari erosi ja paljon julkisuutta saanut katkera avioero myönnettiin 25. heinäkuuta vuonna 1932 11 aviovuoden jälkeen. Natalie vei Keatonin kaiken omaisuuden ja kielsi tätä pitämästä yhteyttä poikiinsa. Natalie vaihtoi poikiensa nimet Keatonista Talmadgeksi ja Natalie teki selväksi heille, että heidän sukunimensä on Talmadge eikä Keaton. Tämä oli vaikeaa 10-vuotiaalle Josephille, joka oli tottunut syntymäsukunimeensä. Myöhemmin Keaton kuitenkin korjasi välit Josephin ja Robertin kanssa. Keaton meni vielä uusiin naimisiin, mutta Natalie ei.

Seuraavina vuosina avioeronsa jälkeen Nataliella oli lyhyeksi jäänyt romanssi näyttelijä Larry Kentin (1900–1967) kanssa. He asuivat yhdessä talossa, jonka Constance oli ostanut Natalielle. Natalien ja Busterin Italian Villa -kartano myytiin vuonna 1933, jonka Buster oli rakentanut Natalielle. Larry ja Natalie myös lomailivat silloin tällöin, mutta suhde ei kestänyt.

Vuosien mittaan Natalie tuli yksinäiseksi, joka johti vahvaan alkoholismiin (hän joi päivittäin runsaasti viskiä) ja hän tupakoi rankasti. Natalie kantoi harteillaan kostonhimoista vihaa entistä aviomiestään kohtaan loppuelämänsä ajan. Loppuvuosinaan Natalie kärsi heikosta terveydestä.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Natalie Talmadge kuoli 73-vuotiaana alkoholismista aiheutuneeseen sydämen vajaatoimintaan ja siitä seuranneen sydänhalvaukseen 19. kesäkuuta vuonna 1969 Santa Monicassa, Kaliforniassa. Talmadge haudattiin Hollywood Forever -hautausmaalle sijaitsevalle Abbey of the Psalmsin mausoleumiin, Shrine of Eternal Love -pyhäkköön, yksityishuoneeseen Talmadge Family Roomiin, Hollywoodiin, Los Angelesiin. Samaan yksityishuoneeseen on haudattu myös sisaret Norma ja Constance sekä vanhemmat Fred ja Peg. Natalien syntymävuosi hautakiveen on merkitty virheellisesti vuodelle 1900. Natalien lapset Joseph ja Robert "Bob" Talmadge kuoltuaan haudattiin muualle. Joseph kuoli 84-vuotiaana 14. helmikuuta vuonna 2007 Santa Ynezissä, Kaliforniassa ja Robert 85-vuotiaana 19. heinäkuuta vuonna 2009 Del Marissa, Kaliforniassa.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1916 Suvaitsemattomuus Intolerance: Love’s Struggle Throughout the Ages Haremin suosikki / Tanssija / Palvelijatar
1917 His Wedding Night Kaunis nainen autossa
Maalaissankari A Country Hero
1919 The Isle of Conquest Janis Harmon
1920 Rakkauden erikoistuntija The Love Expert Dorcas Winthrop
Yes or No Yes or No Emma Martin
1921 Noiduttu talo The Haunted House Pyörtyvä nainen pankissa
Rakkautta tai vihaa The Passion Flower Milagros
1923 Ruutia, räminää ja rakkautta Our Hospitality Tyttö, Canfieldin tytär

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Natalie Talmadge.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]