Napatähtimö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Napatähtimö
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Kohokkikasvit Caryophyllaceae
Suku: Tähtimöt Stellaria
Laji: longipes
Kaksiosainen nimi

Stellaria longipes
Goldie

Alalajit
  • Stellaria longipes ssp. longipes
  • Stellaria longipes ssp. arenicola
Katso myös

  Napatähtimö Wikispeciesissä
  Napatähtimö Commonsissa

Napatähtimö (Stellaria longipes) on kohokkikasvien (Caryophyllaceae) heimoon, tähtimöiden (Stellaria) sukuun kuuluva kasvilaji. Se voidaan jakaa kahteen alalajiin: Stellaria longipes ssp. longipes ja Stellaria longipes ssp. arenicola. Näistä jälkimmäistä tavataan vain Athabascajärven ympäristössä Kanadassa ja nimialalajia kaikkialla muualla. Alalajit eroavat toisistaan hedelminä olevien kotien värityksen sekä kasvutavan perusteella.

Napatähtimö on noin 5–30 cm korkeaksi kasvava monivuotinen, ruohovartinen kasvi. Kasvupaikasta riippuen se voi olla kasvutavaltaan pysty, polveilevasti koheneva tai maanmyötäinen. Lehtiasento on vastakkainen ja lehdet ovat pieniä sekä kapeita. Lehtilavat ovat noin 1–4 cm pitkiä ja alle 0,3 cm leveitä. Lehdet ovat leveimmillään läheltä tyveään. Kukat sijaitsevat noin 4,5 cm pitkien kukkaperien päissä. Kukat ovat viisilukuisia ja halkaisijaltaan noin 0,5–1 cm. Kukissa on viisi vihreää verholehteä, jotka ovat yhtä pitkiä tai lyhyempiä kuin terälehdet. Terälehdet ovat valkoisia ja niitä on viisi kappaletta, joskin ne ovat syvään kaksiliuskaisia niin, että terälehtiä näyttäisi olevan kymmenen. Kukan keskellä on viidestä kymmeneen hedettä, joiden ponnet voivat olla punaisia, keltaisia tai ruskeita. Ponsien väri muuttuu hedelmien kypsyessä. Hedelmänä on enintään 2 cm pitkä kota, joka on tavallisesti tummanpurppuraisenvärinen. Hedelmän sisällä olevat siemenet ovat pieniä, ruskeita ja muodoltaan pallomaisia tai munuaismaisia.

Napatähtimö on sirkumboreaalinen laji, jota tavataan sekä vuoristoissa että Euraasian ja Pohjois-Amerikan pohjoisosissa. Napatähtimö kasvaa usein matalana ja mattomaisena kasvustona tai mättäinä. Lajin pystykasvuisempi ja korkeampi muoto muistuttaa paljolti metsätähtimöä (Stellaria longifolia). Muuten napatähtimö muistuttaa myös heinätähtimöä (Stellaria graminea).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]