Mustasaaren vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustasaaren vaakuna

Mustasaaren vaakuna on Mustasaaren kunnan tunnus. Vaakunan aihe viittaa kuntaliitokseen, jossa nykyinen Mustasaaren kunta muodostettiin Björköbyn, Koivulahden, Mustasaaren, Raippaluodon ja Sulvan kunnista.

Vaakunan selitys on ”punaisessa kentässä reunoihin ulottuva kolmoisriu’un ja kaksoisvartaan muodostama risti, jonka risteyskohtaa ympäröi rengas, kaikki kultaa; kuviot ovat toisiinsa punottuina.” Vaakunan on suunnitellut Gustaf von Numers, ja Mustasaaren kunnanvaltuusto hyväksyi sen kokouksessaan 27. syyskuuta 1974. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 20. tammikuuta 1975.

Mustasaaren vanha vaakuna (1960–1975)

Mustasaaren aikaisempi vaakuna oli myös von Numersin suunnittelema. Sen selitys kuului ”punaisessa kentässä risti, jonka kolme ylintä sakaraa kapenevat keskustaa kohti ja ovat suippokärkisiä alimmaisen muodostaessa alaspäin levenevän, kolmoisvuorella seisovan paalun; ristin sakaroiden päälikkeenä rengas; kaikki hopeaa paitsi kolmoisvuori kultaa.”

Vanhan vaakunan aihe viittaa Magnus Schjerfbäckin suunnittelemaan, vuonna 1894 Korsholman linnan valleille pystytettyyn kiviseen ristiin. Risti on muistomerkki tarinasta, jonka mukaan paikalla oli ollut ruotsalaisten ristiretkeläisten pystyttämä puinen risti. Mustasaaren kunnanvaltuusto hyväksyi vaakunan kokouksessaan 13. kesäkuuta 1960, ja sisäasiainministeriö vahvisti sen käyttöön 2. marraskuuta samana vuonna. Mustasaaren kuntaliitoksen yhteydessä todettiin tarve suunnitella uusi vaakuna kuvastamaan syntynyttä suurkuntaa, mutta vanha vaakuna pysyi käytössä aina uuden vahvistamiseen saakka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.