Miroslav Vitouš

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Miroslav Vitouš

Miroslav Ladislav Vitouš (s. 6. joulukuuta 1947 Prahassa) on tšekkoslovakialainen jazzbasisti. Hän aloitti viulunsoiton kuusivuotiaana, pianonsoiton 10-vuotiaana sekä kontrabassonsoiton neljätoistavuotiaana. Nuorena hän oli tunnettu kilpauimari. Hänen varhaisiin yhtyeisiinsä kuului Junior Trio, jossa hän soitti veljensä Alanin (rummut) sekä sittemmin kuuluisaksi tulleen tšekkiläisen kosketinsoittajan Jan Hammerin kanssa. Hän opiskeli musiikkia Prahan konservatoriossa František Poštan johdolla ja voitti Wienissä kansainvälisen musiikkikilpailun. Voitto toi hänelle stipendiaatin Berklee College of Musiciin Yhdysvaltain Bostoniin.

Vitoušin taiturimainen bassonsoitto toi hänelle mainetta, ja häntä alettiin verrata kuuluisiin kollegoihinsa, kuten Scott LaFaroon, Dave Hollandiin ja Niels-Henning Ørsted Pederseniin. Oivallinen näyte Vitoušin kontrabassonsoitosta on levyllä Now He Sings, Now He Sobs vuodelta (1968), jolla Chick Corea soittaa pianoa ja Roy Haynes rumpuja. Tämä albumi tuo esille hänen vahvan rytminkäsittelynsä, innovatiiviset walking bass -linjansa sekä improvisointitaitonsa.

Infinite Search, hänen ensimmäinen levynsä yhtyeenjohtajana, julkaistiin uudestaan pienin muutoksin nimellä Mountain In The Clouds. Levyllä soittivat silloiset fuusion kärkinimet, kuten John McLaughlin, Herbie Hancock, Jack DeJohnette ja saksofonisti Joe Henderson.

Vitouš on Weather Reportin perustajajäsenyytensä lisäksi soittanut muun muassa Bireli Lagrenen, Jan Hammerin, Freddie Hubbardin, Miles Davisin, Chick Corean, Wayne Shorterin, Joe Zawinulin ja Jan Garbarekin kanssa. Vuonna 1988 hän muutti takaisin Eurooppaan säveltämään, mutta hän on myös jatkanut esiintyvän taiteilijan uraa useilla festivaaleilla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]