Microsoft Pinball Arcade

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Microsoft Pinball Arcade (1998) on Microsoft Game Studiosin tuottama flipperipelien kokoelma, jonka on tarkoitus kuvata flipperien kehitystä Yhdysvalloissa.[1] Kukin flipperi edustaa eri aikakautta, ja kokoelma on saatavilla PC:lle.

Jokainen kokoelman flipperi tallentaa kymmenen parasta tulosta.

Flipperit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli koostuu seitsemästä flipperitaulukosta, jotka ajoittuvat eri vuosikymmenille 1930-luvulta 1990-luvulle. Vanhin flippereistä on "Baffle Ball" (1931) ja tuorein "Cue Ball Wizard" (1992). Kaikki pelit ovat vanhoja flippereitä, jotka kokoelman tekijät ovat kokeneet flipperin kehityksen kannalta erityisen olennaisiksi. Joukossa ei ole lainkaan uusia taulukoita.

Baffle Ball[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baffle Ball (1931) on kokoelman vanhin flipperi. Se pelataan vihreällä taulukolla, jolla pallot on tarkoitus ohjata lokeroihin, joita pelissä on yhteensä neljä. Jos pallo ei mene mihinkään, se putoaa johonkin luukuista, joista saa vain viidestä viiteenkymmeneen pistettä.

Jos pallo onnistutaan laukaisemaan sen itsensä väriseen lokeroon, pallosta ansaittavat pisteet tulevat tuplana. Jos jokin pallo sijoittuu taulukon ylälaidassa olevaan "Baffle Pointiin", koko pelin pisteet kaksinkertaistuvat. Lujaa lyötynä toinen pallo voi kuitenkin iskeä Baffle Pointissa olevan pallon pois, jolloin sen vaikutus lakkaa.

Baffle Ballissa ei vielä ollut mailoja, joilla palloa olisi voinut ohjata.

Humpty Dumpty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Humpty Dumpty" (1947) on kokoelman toiseksi vanhin flipperi. Palloa on tarkoitus ohjailla taulukossa niin, että pelaaja saa mahdollisimman monta pistettä ennen kuin pallo putoaa alas. Pelaajalla on käytettävinään yhteensä viisi palloa.

Bonuspisteiden saanti on mahdollista. Peli on kokoelman ensimmäinen, jossa pallon ohjailu mailoilla on mahdollistettu. Mailoja on Humpty Dumptyssa yhteensä kuusi. Mailat eivät kuitenkaan sijaitse pelin alalaidassa, kuten myöhempinä aikoina on ollut tapana.

Knock Out[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös "Knock Outissa" (1950) pelaajalla on käytettävänään viisi palloa. Aluksi pelin alalaidassa on suoja, joka estää palloa putoamasta. Suoja kuitenkin poistuu pian 300 000 pisteen rajan ylityttyä, jonka jälkeen pelaajan on hankittava pisteitä yrittäen olla pudottamatta palloa. Suojaa ei saa enää jälkikäteen takaisin saman pallon aikana.

Slick Chick[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelman kolmas flipperi "Slick Chick" on vuodelta 1963.

Taulukon yläosassa on kirjaimia, joista muodostuu pelin nimi. Yksittäinen osuma kirjaimeen tuo pelaajalle yhden pisteen. Taulukossa on myös kohteita, joihin osuminen aiheuttaa useampia pisteitä kerralla. Jos pallo ei putoa alas, vaan pelin keskiosassa sijaitsevaan aukkoon, pelaaja saa tästä sata bonuspistettä.

Spirit of 76[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Spirit of 76" (1976) on sarjan neljäs flipperi. Se on ensimmäinen, jolla mahdollistetaan neljän pelaajan pelaaminen samaan aikaan. Edeltäjistään poiketen yhdellä pelaajalla on kuitenkin käytössään vain kolme palloa.

Taulukon oikealla ja vasemmalla laidalla on numeroita, jotka muodostavat kaksi vuosilukua: 1776 ja 1976. Numerot eivät uusiudu saman pallon aikana, vaikka kaikki oltaisiin onnistuttu kaatamaan. Pelin edetessä on mahdollista kerätä valmiiksi bonuspisteitä, jotka pelaaja saa pallon loputtua.

Taulukon keskellä on "kuoppa", johon osuva pallo tuo pelaajalle tuhat lisäpistettä. Kuopassa on pohja eikä se aiheuta pallon putoamista ja loppumista.

Haunted House[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Haunted House" vuodelta 1982 on kokoelman toinen flipperi, jota on mahdollista pelata neljän pelaajan samaan aikaan. Myös siinä kullakin pelaajalla on käytössään kolme palloa. Lisäpallo on kuitenkin mahdollista saada.

Pelin teemana ovat kummitukset, ja peliin on kehitetty sen mukaiset äänet ja musiikki.

Pelin edetessä pelaajalle saattaa kertyä lisäpisteitä, "monster bonusta", jotka hän saa pallon pudottua.

Cue Ball Wizard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Cue Ball Wizard" (1992) on kokoelman viimeinen ja tuorein flipperi.

Cue Ball Wizardia saattaa pelata samanaikaisesti enimmillään neljä pelaajaa. Flipperissä on mahdollisuus erilaisiin tehtäviin, ja joskus pelaaja saa samanaikaisesti kaksi palloa pelattavaksi. Peli liittyy aiheeltaan cowboyhin, ja joskus pallon pudotessa ne nauravat pelaajalle.

Cue Ball Wizardin ääniin ja musiikkiin sisältyy esimerkiksi pätkä Rossinin oopperan Wilhelm Tell alkusoitosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.microsoft.com/games/pinball/features.htm