Melusaaste

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kertakäyttöiset korvatulpat, joiden avulla voi suojautua haitalliselta melulta.

Melusaaste on liian kovaa melua. Melu on ääntä, joka on terveydelle haitallista tai joka merkityksellisesti vähentää ympäristön viihtyisyyttä tai merkityksellisesti haittaa työntekoa. Melun voimakkuus ilmoitetaan desibeleinä. Liika altistuminen melusaasteelle saattaa aiheuttaa tinnitusta.

Lainsäädäntöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omatekoinen ajoneuvolla meluamisen kieltävä kyltti.

Melulähteille on työkäytössä määritelty melurajat, joita työkone ei saisi ylittää. Työlainsäädännössä on määritelty aikarajoja työntekijän melusaasteelle altistumiselle.

Euroopan unionin ympäristömeludirektiivin (2002/49/EY) tarkoituksena on vähentää ja ehkäistä ympäristömelun aiheuttamia haittoja.[1] Direktiivi edellytti muun muassa meluselvityksen ja meluntorjunnan toimintasuunnitelman laatimista. Suomessa direktiivi toteutuu osana ympäristönsuojelulakia (25 a ja b §, muutos 459/2004).[2]

Melusaasteen lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melusaastetta syntyy esimerkiksi liikenteestä ja työkoneista. Melusaastetta voi syntyä myös vesipumpuista, tuuligeneraattoreista ja muista ääntä tuottavista laitteista. Työkoneiden melusaastetta tulee esimerkiksi kallioporauksessa. Työkoneiden melusaaste haittaa erityisesti sen takia, että melun lähde on lähellä ihmisen korvia. Kuuloa suojataan kuulosuojaimilla esimerkiksi moottorisahalla työskentelyssä.

Meluhaittojen vähentäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peltorin Optime III-kuulosuojain

Melusaasteen haittavaikutuksia vähennetään melusaastetta aiheuttavien lähteiden äänen vaimennusta. Esimerkkinä ulkoisesta suojauksesta ovat liikenteen meluhaittojen ehkäisyyn meluaidat ja vallit. Melusaasteen haittavaikutuksia vähennetään myös ihmisten kuuloa suojaavilla kuulonsuojaimilla. Kuulosuojaimia on olemassa korvien päälle sijoitettavia kuppimaisia suojuksia ja korvakäytävään sijoitettavia korvatulppia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. YMra17/2010 Ympäristömeludirektiivi 2010. Ympäristöministeriö. Viitattu 23.5.2014.
  2. Ympäristönsuojelulaki Finlex. Viitattu 23.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]