Matkalla

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Matkalla
On the Road
Alkuperäisteos
Kirjailija Jack Kerouac
Kustantaja Viking Press
Julkaistu 1957
Sivumäärä 320
Suomennos
Suomentaja Markku Lahtela
Kustantaja Kirjayhtymä
Julkaistu 1964
Sivumäärä 353
ISBN 978-951-31-7054-7
Sarja: Arena 2
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Matkalla (On the Road) on yhdysvaltalaisen kirjalijan Jack Kerouacin vuonna 1957 julkaistu romaani, joka perustuu Kerouacin ystäviensä kanssa poikki Amerikan tekemään matkaan. Sitä pidetään toisen maailmansodan jälkeisen beat-sukupolven ja 1960-luvun vastakulttuurin keskeisenä teoksena. Se kuvaa elämää, jonka taustana on jazz, runous ja huumeet. Se on avainromaani, jonka henkilöt ovat beatin keskeisiä hahmoja, kuten William S. Burroughs (Old Bull Lee), Allen Ginsberg (Carlo Marx) sekä Kerouac itse kertojan Sal Paradisen hahmossa.

Matkalla on Kerouacin toinen romaani, ja se alkoi hahmottua 1940-luvun lopulla ensin muistikirjoissa, sitten kolmessa viikossa huhtikuussa 1951 konekirjoitetussa pitkässä paperirullassa. Sen julkaisi Viking Press vuonna 1957. Kerouac sai vuonna 1957 useita tarjouksia sen tekemiseksi elokuvaksi, mutta filmatisointi toteutui vasta, kun Walter Salles ohjasi vuonna 2012 elokuvan Matkalla.

Kirjan ilmestyessä The New York Timesin kriitikko Gilbert Millstein kehui sitä "hienoimmin toteutetuksi, selkeimmäksi ja tärkeimmäksi ilmaukseksi sukupolvesta, jolle Kerouac itse vuosia sitten antoi nimen 'beat' ja jonka tärkein avatar hän on."[1] Modern Library arvioi 1998 teoksen 55. sijalle listallaan 1900-luvun sata parasta englanninkielistä romaania. Time-lehti valitsi sen sadan parhaan vuosina 1923–2005 ilmestyneen englanninkielisen romaanin listalle.[2] Teos on myös Le Monden listalla Vuosisadan sata kirjaa.

Vuonna 2012 ilmestynyt suomennoksen laitos sisältää lisäksi artikkelit: Howard Cunnell: Vauhdilla tällä kertaa : Jack Kerouac ja Matkalla-romaanin kirjoittaminen; Penny Vlagopoulos: Amerikkaa uudelleen kirjoittamassa : Kerouacin maanalaisten hirviöiden kansakunta; George Mouratidis: "Asioiden ytimeen" : Neal Cassady ja autenttisuuden etsintä; Joshua Kupetz: "Suora viiva johtaa vain kuolemaan" : käärökäsikirjoitus ja nykyaikainen kirjallisuustiede.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gilbert Millstein: Books of the Times (pdf) The New York Times. 5.9.1957. Viitattu 23.7.2014. (englanniksi)
  2. "Time Magazine - All-Time 100 Novels: The Complete List"