Mateus Tembe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mateus Magassela Tembe (s. 5. tammikuuta 1974 Maputo, Mosambik) on mosambikilainen yrittäjä ja ohjaaja, joka on asunut Suomessa vuodesta 2000 lähtien.[1]

Tembe on ollut mukana näyttelijänä ohjaajana, käsikirjoittajana ja muusikkona useissa teatteriproduktioissa Mosambikissa, Portugalissa ja Suomessa. Hän on perustanut synnyinmaassaan Mutxeko-nimisen teatteriryhmän ja ollut mukana perustamassa teatteriryhmää nimeltä M'beu. Hänen ansioluetteloonsa kuuluu myös toiminta musiikin ohjaajana Mutumbela Gogo -teatteriryhmässä.[1] Hänet on palkittu parhaana ohjaajana Mosambikin pääkaupungissa Maputossa järjestettävällä Casa da Cultura do Alto Maé -festivaalilla.

Suomessa Mateus on osallistunut Kultu-projektiin ohjaamalla monikulttuurisia nuorten teatterityöpajoja Kulttuurikeskus Mimosassa Mikkelissä. Lisäksi hän on ohjannut kulttuurikeskus Caisassa teatteriesityksen, joka valittiin sittemmin parhaaksi esitykseksi kansainvälisellä rasisminvastaisella festivaalilla Italiassa. Hän on myös näytellyt Muhammed Turakaista Jari Tervon kirjoittamassa ja Mikko Matilan ohjaamassa MTV3-kanavalla nähdyssä Mogadishu Avenue -sarjassa vuonna 2006. Syksyllä 2008 Tembe esiintyi MTV3:n sarjassa Tukka auki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sainio, Sari: Mateus Tembe. Näyttelijä murtaa myyttejä. Aamulehti Sunnuntai, 18.11.2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.