Martin Landau

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Martin Landau vuonna 2008.

Martin Landau (s. 20. kesäkuuta 1928 Brooklyn, New York) on yhdysvaltalainen Oscar-palkittu näyttelijä.

Juutalaiseen perheeseen syntynyt Landau aloitti 17-vuotiaana sarjakuvapiirtäjänä New York Daily News -lehdessä. Elokuvien maailma vaikutti kuitenkin nuoreen mieheen siinä määrin, että hän hakeutui Actors' Studion kursseille. Vuonna 1957 Landau teki Broadway-debyyttinsä näytelmässä Middle of the Night. Oppi-isänsä Lee Strasbergin innoittamana Landau myös opetti näyttelemistä. Hänen oppilaisiinsa kuuluvat mm. Jack Nicholson ja Anjelica Huston.

Vuonna 1959 teki ensimmäisen suuremman valkokangasesiintymisensä Alfred Hitchcockin elokuvassa Vaarallinen romanssi. Muutama vuosi myöhemmin Landau sai Rollin Handin roolin vakoilusarjassa Vaarallinen tehtävä. Hän esiintyi sarjassa yhdessä silloisen vaimonsa Barbara Bainin kanssa. Landau voitti roolistaan yhden Golden Globen ja sai kolme Emmy-ehdokkuutta. 1970-luvun puolivälissä Landaulla oli päärooli kulttisarjassa Avaruusasema Alfa.

Landau teki näyttävän paluun 1980-luvun lopussa saatuaan Oscar-ehdokkuuden parhaasta miessivuosasta elokuvasta Tucker – mies ja unelma ja vielä seuraavana vuonna elokuvasta Rikoksia ja rikkomuksia. Vuonna 1995 Landau voitti miessivuosa-Oscarin elokuvasta Ed Wood, jossa hän esitti näyttelijä Bela Lugosia.

Landaulla on kaksi tytärtä Susan ja Juliet, joka on myös näyttelijä, avioliitostaan Barbara Bainin kanssa. Liitto kesti 36 vuotta (19571993).

Landau on saavutuksillaan saanut myös tähden Hollywood Walk of Famelle.

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

BAFTAt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

Emmyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

Golden Globet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmografiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Martin Landau.