Mark Hughes (liikemies)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mark Reynolds Hughes (1. tammikuuta 195621. toukokuuta 2000) oli yhdysvaltalainen liikemies, Herbalifen (Herbalife International Ltd) perustaja, hallituksen puheenjohtaja sekä toimitusjohtaja.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hughes syntyi Kaliforniassa vuonna 1956. Hän kasvoi Los Angelesin lähiössä ja kohtasi teini-iässä ongelmia päihteiden kanssa. Sen seurauksena 16-vuotiaana hän joutui ongelmanuorten kasvatuslaitokseen kolmeksi vuodeksi. Siinä sivussa hän keskeytti myös lukion.

Hughesin äiti Jo Ann Hughes kamppaili lähes koko aikuisikänsä ylipainon kanssa. Jo Ann oli näyttelijä, joka joutui aina laihduttamaan itsensä kuntoon ennen uutta roolia, mutta pysymättömin tuloksin. Hän tuli riippuvaiseksi muun muassa amfetamiinipohjaisista laihdutuslääkkeistä. Lopulta hän kuoli kipulääkkeiden yliannostukseen, kun Mark oli vasta 19-vuotias.

Varhainen liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hughes menestyi kohtalaisen hyvin kahdessa lisäravinnealan verkostomarkkinointiyrityksessä 1970-luvun lopulla, jotka kuitenkin kaatuivat. Useat jälleenmyyjät jäivät ilman rahojaan ja tulivat suoranaisesti huijatuiksi. Hughesilla oli aina ollut läheinen suhde isovanhempiinsa, erityisesti isoäitiinsä, josta tulikin hänen ensimmäinen asiakkaansa hänen perustaessaan myöhemmin oman yrityksensä nimeltään Herbalife.

Kahden edellä mainitun verkostomarkkinointiyrityksen kanssa työskennellessään Hughes tapasi tehtailija Richard Marconin, joka oli ollut kehittämässä lisäravinnetuotteita eri yrityksille. Kun Hughes kertoi aikeistaan perustaa oma yritys, Marconi kiinnostui ajatuksesta ja heidän sittemmin 20 vuotta kestänyt yhteistyönsä alkoi.

Perehdyttyään kiinalaiseen yrtti-, ravinto- ja lääketieteeseen Hughes sai tutkijoidensa kanssa kehitettyä yrityksen ensimmäisen tuotteen, proteiinijuomajauheen, jonka avulla oli mahdollista hallita painoaan korvaamalla yksi tai kaksi ateriaa päivässä ja syömällä yksi tai kaksi normaalia ateriaa sen lisäksi. Alunalkaen NASAn tutkijoiden kehittämä proteiinijuomajauhe oli alun perin tarkoitettu astronauteille.

Hughes perustaa Herbalifen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

24-vuotiaana helmikuussa 1980 Hughes perusti Herbalife Internationalin. Alku oli hyvä: hän ansaitsi yli 23 000 dollaria ensimmäisen kuukauden aikana myyden proteiinijuomajauhepusseja autonsa takakontista ja kouluttamalla ensimmäisiä jälleenmyyjiään.

Seuraavan kahden vuoden aikana kasvu oli tasaista, mutta melko hidasta. 1982 Hughes laajensi Herbalifen markkinointia Kanadaan.

Vuonna 1985 Herbalifella oli yli 750 000 jälleenmyyjää ja noin 500 miljoonan dollarin liikevaihto. Vuotta aiemmin Herbalife laajeni Britanniaan ja Australiaan sekä Uuteen-Seelantiin.

Vuonna 1985 Yhdysvaltain senaatti ja FDA (Ruoka- ja lääkeainevirasto) alkoivat tutkia laihdutusmarkkinoita. Mediassa väiteltiin kiivaasti, olivatko yrttipohjaiset Herbalife-tuotteet turvallisia. Washingtonissa pidettyjen kuulustelujen ja oikeudenkäynnin aikana kävi ilmi, että tuotteet olivat turvallisia käyttää. Herbalifen liiketoiminta oli jäädytettynä sinä aikana yhdeksän kuukautta.

Kielteinen julkisuusen vuoksi kuitenkin suuri määrä jälleenmyyjiä ja asiakkaita lopetti ja Herbalifen myynti romahti. Hughes yritti ensin saada asiat kuntoon Yhdysvalloissa ja suuntasi sitten katseensa ulkomaille. 1990-luvun taitteessa myynti aloitettiin Espanjassa. Hughes ja Jim Rohn kiersivät menestyneimpien jälleenmyyjien kanssa ympäri maailmaa laajentamassa liiketoimintaansa kouluttamalla uusia jälleenmyyjiä.

Uudet tuulet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvun alkuvuosina Mark uudisti yrityksen ilmeen ja palkkiojärjestelmän täysin sekä avasi uusia maita liiketoiminnalle. Niihin aikoihin hän perusti myös Herbalife Family Foundationin 1994, jonka tavoitteena on auttaa huonoissa olosuhteissa eläviä lapsia ja huumenuoria. Hughes oli itse lähtöisin köyhistä oloista, mutta osasi myös nauttia menestyksestä ja vauraudesta omistamalla muun muassa Yhdysvaltojen kolmanneksi arvokkaimman 5 000 neliömetrin laajuisen rantahuvilan. Hänellä oli myös vaimo Susan sekä poika Alexander.

1980-luvun lopun romahduksen jälkeen Herbalife pääsi taas jaloilleen ja yritys jatkoi kasvamistaan yhdeksi maailman suurimmista lisäravinnealan yrityksistä.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mark Hughes kuoli yllättäen toukokuun 21. päivänä vuonna 2000 vain 44-vuotiaana keuhkokuumeen, stressin, masennuslääkkeiden ja alkoholin yhteiskäytön seurauksena. Hänen luomansa yritys oli juuri täyttänyt 20 vuotta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]