Mandy Moore

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mandy Moore

Amanda Leigh ”Mandy” Moore (s. 10. huhtikuuta 1984 Nashua, New Hampshire) on yhdysvaltalainen poplaulaja ja näyttelijä.[1]

Varhaiset vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mooren isä Don on American Airlinesin lentäjä ja äiti Stacy entinen uutislehden toimittaja. Lisäksi hänellä on veljet nimeltään Scott ja Kyle. Mooren äidinäiti oli tanssija teatterissa Lontoossa. Moore kasvoi Seminole Countyssä, Floridassa, Orlandon ulkopuolella. Kun Moore muutti Orlandosta pois, hän meni kouluun Bishop Moore High Schooliin ja Lake Brantley High Schoolin Altamonte Springissä, Floridassa. Moore kasvatettiin katolilaiseksi, mutta hän ei ole enää katolisen kirkon jäsen.

Moore kiinnostui laulamisesta nähtyään Oklahoma-musikaalin. Myöhemmin Moore lauloi kansallislaulun tapahtumassa, josta Moore myöhemmin löydettiin. Moore allekirjoitti levytyssopimuksen Sony Recordsin kanssa sen jälkeen, kun hän oli nauhoittanut demon 14-vuotiaana.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moore seurusteli näyttelijä Wilmer Valderraman kanssa 18 kuukautta vuosina 2000–2002. Pian suhteen loppumisen jälkeen Moore alkoi seurustella tennistähti Andy Roddickin kanssa. Pariskunta oli yhdessä 16 kuukautta, ja he näkivät toisiaan harvakseltaan Mooren elokuvakuvausten takia. Roddick päätti suhteen maaliskuussa 2004.

Moore on seurustellut myös näyttelijä Zach Braffin kanssa vuosina 2005–2006. Moore ja Braff tapasivat marraskuussa 2004. Moore on myös tapaillut Shane West näyttelijää

Mooren lempiartisteja ovat Elton John, Janet Jackson, Madonna ja Bette Midler. Midler on myös Mooren lempinäyttelijätär, ja hänen elokuvansa Ikuiset ystävät on Mooren lempielokuva. Moore on hyvä ystävä Elijah Woodin ja Osbournien kanssa ja vuodesta 2003 hän on myös vieraillut joissakin The Osbournesin jaksoissa.

Maaliskuusta 2008 lähtien Moore on seurustellut muusikko Ryan Adamsin kanssa. Pari meni naimisiin 10. maaliskuuta 2009.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moore on näytellyt esimerkiksi elokuvissa Prinsessapäiväkirjat, American Dreamz ja Muistojen polku. Lisäksi Moore on ollut ääninäyttelijänä mm. parissa Simpsonit-jaksossa sekä elokuvissa Karhuveljeni Koda 2 ja Salamaseepra. Lisäksi hän on ollut Kaksin karkuteillä elokuvan toisena päätähtenä Rapunzelina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mandy Moore Biography Yahoo! Movies. Viitattu 14.1.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]