Luettelo vuoden 1993 miehittämättömistä avaruuslennoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vuonna 1993 tehtiin 139 onnistunutta kantoraketin laukaisua, jotka veivät avaruuteen lukuisamman määrän satelliitteja, koska yhteislaukaisuja tehtiin melko paljon. Kylmän sodan lopusta huolimatta tapahtui vain neljä epäonnistunutta laukaisua, jotka jakautuivat suhteellisen tasan Intian, Venäjän ja Yhdysvaltojen kesken.

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen tyyppi Aluksen operaattori Kantoraketti, laukaisupaikka
Tammikuu
12. Kosmos 2230 (Tsikada #19) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
13. Molnija-1 85 Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
13. TDRS 6 Linkkisatelliitti NASA Shuttle Endeavour F3 (STS-54), Cape Canaveral
19. Kosmos 2231 (Jantar-4K2 #66, Kobalt #66) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
24. Sojuz-TM 16 Koelentoalus Venäjä Sojuz-U2, Baikonurin kosmodromi
26. Kosmos 2232 (US-K #72) Molnija-M (Blok-2BL), Plesetskin kosmodromi
Helmikuu
3. Navstar-2A 9 (GPS 22, USA 89) Sotilaallinen paikannussatelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain ilmavoimat Delta-7925, Cape Canaveral
9. Kosmos 2233 (Parus #79) Sotilaallinen paikannussatelliitti, MEO-rata Venäjän puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
9. SCD 1 Orbcomm-CDS 1 (OXP) Pegasus, Cape Canaveral, B-52-koneesta laukaisu
17. Kosmos 2234 (Uragan #51) Sotilaallinen paikannussatelliitti, MEO-rata Venäjän puolustusministeriö Proton-K Blok-DM-2, Bainonurin kosmodromi
17. Kosmos 2235 (Uragan #52) Sotilaallinen paikannussatelliitti, MEO-rata Venäjän puolustusministeriö Proton-K Blok-DM-2, Bainonurin kosmodromi
17. Kosmos 2236 (Uragan #53) Sotilaallinen paikannussatelliitti, MEO-rata Venäjän puolustusministeriö Proton-K Blok-DM-2, Bainonurin kosmodromi
20. Astro D (ASCA, Asuka) ISAS M-3S-2, Ka, Japani
21. Progress-M 16 Rahtialus, LEO Venäjän avaruusjärjestö Sojuz-U2, Baikonurin kosmodromi
Maaliskuu
25. Raduga 29 (Gran 42L) Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Neuvostoliitto Proton-K Blok-DM-2, Bainonurin kosmodromi
25. EKA 1 Start-1, Plesetskin kosmodromi
25. UFO 1 Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Yhdysvaltain ilmavoimat Atlas-1, Cape Canaveral, osittainen epäonnistuminen
26. Kosmos 2237 (Tselina-2 #13) Zenit-2, Baikonurin kosmodromi
30. Navstar-2A 10 (GPS 31, USA 90) Sotilaallinen paikannussatelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain ilmavoimat Delta-7925, Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
30. SEDS 1 Delta-7925, Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
30. Kosmos 2238 (US-PM #1) Sotilaallinen merivalvontasatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
31. Progress-M 17 Rahtialus, LEO-rata Venäjän avaruusjärjestö Sojuz-U2, Baikonurin kosmodromi
Huhtikuu
1. Kosmos 2239 (Parus #80) Sotilaallinen paikanuussatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
2. Kosmos 2240 (Jantar-4K2 #67, Kobalt #67) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
6. Kosmos 2241 (US-K #73) Molnija-M (Blok-2BL), Plesetskin kosmodromi
8. Spartan 201-F1 Discovery F16 (STS-56) sukkula, Cape Canaveral
16. Kosmos 2242 (Tselina-R #4) Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
21. Molnija-3 57L Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
25. ALEXIS (P89-1B) Tiedesatelliitti Los Alamosin kansallinen laboratorio Orbcomm-CDS 2 (VSUME) Pegasus Edwardsin lentotukokohta, Boeing B-52
27. Kosmos 2243 (Jantar-1KFT #16, Kometa #16) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Sojuz-U TB Partial Failure
28. Kosmos 2244 (US-PM #2) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
Toukokuu
11. Kosmos 2245 (Strela-3 #89) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
11. Kosmos 2246 (Strela-3 #90) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
11. Kosmos 2247 (Strela-3 #91) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
11. Kosmos 2248 (Strela-3 #92) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
11. Kosmos 2249 (Strela-3 #93) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
11. Kosmos 2250 (Strela-3 #94) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
12. Astra 1C Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane-42L, Kourou (yhteislaukaisu)
12. Arsene (Oscar 24) Mikrosatelliitti AMSAT?, Ranska Ariane-42L, Kourou (yhteislaukaisu)
13. Navstar-2A 11 (GPS 37, USA 91) Sotilaallinen paikannussatelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain puolustusministeriö Delta-7925, Cape Canaveral
21. Resurs-F 17 (Resurs-F2 #9) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
22. Progress-M 18 Rahtialus, LEO-rata Venäjän avaruusjärjestö Sojuz-U2, Baikonurin kosmodromi
26. Molnija-1 86 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Venäjä Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
Kesäkuu
16. Kosmos 2251 (Strela-2M #51) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeri Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
24. Kosmos 2252 (Strela-3 #95) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
24. Kosmos 2253 (Strela-3 #96) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
24. Kosmos 2254 (Strela-3 #97) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
24. Kosmos 2255 (Strela-3 #98) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
24. Kosmos 2256 (Strela-3 #99) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
24. Kosmos 2257 (Strela-3 #100) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
25. Galaxy 4 -> HGS 4 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Yhdysvaltalainen yhtiö Ariane-42P, Kourou
25. Resurs-F 18 (Resurs-F1 (17F43) #16) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
25. Radcal (P92-1) Scout-G1, Vandenberg
26. Navstar-2A 12 (GPS 39, USA 92) Sotilaallinen paikannussatelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain puolustusministeriö Delta-7925, Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
26. PMG Sotilaallinen satelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain puolustusministeriö Delta-7925, Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
Heinäkuu
7. Kosmos 2258 (US-PM #3) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
14. Kosmos 2259 (Jantar-4K2 #68, Kobalt #68) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
19. DSCS-3 B9 (USA 93) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Yhdysvaltain ilmavoimat Atlas-2, Cape Canaveral
22. Kosmos 2260 (Zenit-8 #101, Oblik #101, Resurs-T #5) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
22. Hispasat 1B Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Hispasat-yhtiö, Espanja Ariane-44L, Kourou (yhteislaukaisu)
22. Insat 2B Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata ISRO Ariane-44L, Kourou (yhteislaukaisu)
Elokuu
4. 1993 Molnija-3 58L Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Venäjä Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
9. NOAA 13 (I) Sääsatelliitti NOAA Atlas-E Star-37S-ISS, Vandenbergin lentotukikohta
10. Kosmos 2261 (US-K #74) Molnija-M (Blok-2BL), Plesetskin kosmodromi
10. Progress-M 19 Rahtialus, LEO-rata Venäjän avaruusjärjestö Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
24. Resurs-F 19 (Resurs-F1 (17F43) #17) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
30. Navstar-2A 13 (GPS 35, USA 94) Sotilaallinen paikannussatelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain puolustusministeriö Delta-7925, Cape Canaveral
31. Meteor-2 21 Sääsatelliitti Venäjä Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
31. Temisat Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
Syyskuu
3. UFO 2 (USA 95) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Yhdysvaltain ilmavoimat Atlas-1, Cape Canaveral
7. Kosmos 2262 (Orlets #5, Don #5) Sojuz-U2, Baikonurin kosmodromi
12. ACTS [TOS-21H] Shuttle Discovery F17 (STS-51) (yhteislaukaisu)
12. ORFEUS-SPAS 01 Shuttle Discovery F17 (STS-51) (yhteislaukaisu)
16. Kosmos 2263 (Tselina-2 #14) Zenit-2, Baikonurin kosmodromi
17. Kosmos 2264 (US-PM #4) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
26. Spot 3 Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata CNES Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
26. Spot 3 Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Spotimage, Ranska Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
26. Stella Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
26. Healthsat 2 Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
26. Kitsat 2 (Uribyol 2, Oscar 25, KO 25) Mikrosatelliitti, LEO-rata Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
26. Eyesat (Oscar 27, EO 27) Mikrosatelliitti, LEO-rata Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
26. Eyesat (Oscar 27, EO 27) Mikrosatelliitti, LEO-rata Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
26. Itamsat (Oscar 26, IO 26) Mikrosatelliitti, LEO-rata Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
26. Posat 1 (Oscar 28, PO 28) Mikrosatelliitti, LEO-rata Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
30. Raduga 30 (Gran 41L) Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Venäjä Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi
Lokakuu
8. FSW-1 5 Kiina Pitkä marssi CZ-2C, Jq...
11. Progress-M 20 Rahtialus, LEO-rata Venäjän avaruusjärjestö Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
22. Intelsat 701 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata INTELSAT Ariane-44LP H10, Kourou
26. Kosmos 2265 (Taifun-1Yu #13, Yug #13) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
26. Navstar-2A 14 (GPS 34, USA 96) Sotilaallinen paikannussatelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain puolustusministeriö Delta-7925, Cape Canaveral
28. Horizont 28 (Horizont 40L) Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Venäjä Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi
Marraskuu
2. Kosmos 2266 (Parus #81) Sotilaallinen paikannussatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
Kosmos 2267 (Jantar-4KS1M #4, Neman #4) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
18. Horizont 29 (Horizont 41L) -> Rimsat 1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Venäjä Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi
20. Solidaridad 2 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane-44LP, Kourou (yhteislaukaisu)
20. Meteosat 6 Sääsatelliitti EUMETSAT Ariane-44LP, Kourou (yhteislaukaisu)
28. DSCS-3 B10 (USA 97) [IABS] Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Yhdysvaltaina puolustusministeriö Atlas-2, Cape Canaveral
Joulukuu
8. NATO 4B (USA 98) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, GEO-rata NATO Delta-7925, Cape Canaveral
16. Telstar 401 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata ?, Yhdysvallat Atlas-2AS Cape Canaveral
18. DirecTV 1 (DBS 1) Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata DirectTV, Yhdysvallat Ariane-44L, Kourou (yhteislaukaisu)
18. Thaicom 1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata ?-yhtiö Ariane-44L, Kourou (yhteislaukaisu)
22. Molnija-1 87 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Venäjä Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi

Epäonnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 5.10.1993 Landsat 6 kaukokartoitussatelliitti, Titan-2(23)G, Vandenbergin lentotukikohta
  • 20.9.1993 IRS 1E kaukokartoitussatelliitti, PSLV (1), Sriharikota, Intia
  • 2.8.1993 SLDCOM 3, NOSS-2 3A, NOSS-2 3B, NOSS-2 3C satelliitit, Titan-4(03)A, Vandenbergin lentotukikohta
  • 27.5.1993 Horizont (28) (Horizont 39L) tietoliikennesatelliitti, Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Q space.svg Edeltäjä:
Vuosi 1992
Miehittämätön avaruustoiminta
1993
Seuraaja:
Vuosi 1994