Luettelo oluttyyleistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nykyisin käytetty oluiden luokittelu eri oluttyyleihin perustuu pääosin olutasiantuntija Michael Jacksonin 1970-luvulta lähtien kirjoissaan käyttämään luokitteluun.[1] Sen peruslähtökohtana on oluttyylien jako pintahiivaoluisiin (ale) ja pohjahiivaoluisiin (lager). Näiden lisäksi kolmanneksi pääryhmäksi lasketaan yleensä "spontaanikäymisellä" (villihiivalla) valmistetut oluet, jotka teknisesti kuuluvat pintahiivaoluisiin.

Päätyylien jakaminen alatyyleihin vaihtelee olutkirjallisuudessa lähes teoksesta toiseen, sillä erot eivät ole aina selvästi rajattuja ja mitään kansainvälistä panimoita sitoavaa ohjeistoa ei ole. Luettelo ei ole myöskään muuttumaton: uusia tyylejä syntyy ja vanhoja nimetään uudelleen. Monille olutyyleille ei ole käytössä suomenkielistä vastinetta tai niitä käytetään harvoin.

Olueksi voidaan laskea myös japanilainen sake.

Pintahiivaoluet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalaiset, brittiläiset ja saksalaiset pintahiivaoluttyylit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

katso ale
  • Altbier
  • Amber Ale
  • American Pale Ale
  • American Strong Ale
  • Barley Wine
  • Bitter
  • Brown Ale
  • Cream Ale
  • English Pale Ale
  • English Strong Ale
  • Golden Ale/Blond Ale
  • Hedelmillä, mausteilla, yrteillä, vihanneksilla maustetut oluet (pohjana joku muu oluttyyli, mutta josta maku tavallisesti poikkeaa huomattavastikin)
  • Imperial/Double IPA
  • India Pale Ale (IPA)
  • irlantilainen ale eli Irish Ale
  • Kölsch
  • Mild Ale
  • Old Ale
  • "perinteiset alet" kuten sahti ja saison (tyyppi sisältää laajan kirjon erilaisia "maatilaoluita", jotka eivät juuri muistuta toisiaan)
  • Premium Bitter /ESB
  • Scotch Ale
  • Scottish Ale

Belgityyppiset pintahiivaoluet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

tarkemmin katso luostariolut ja trappist
  • Abbey Dubbel
  • Abbey Tripel
  • Abt/Quadrupel
  • belgialainen ale
  • belgialainen vahva ale
  • Bière de Garde
  • flaamilainen hapan ale

Portterit ja stoutit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

katso ale
  • Foreign Stout
  • Imperial Stout
  • (irlantilainen) kuiva stout eli Dry Stout
  • portteri eli Porter
  • Stout
  • Sweet Stout

Vehnäoluet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

katso vehnäolut
  • amerikkalainen vehnäolut
  • Berliner Weisse
  • Dunkel-Weizen
  • Hefe-Weizenbier (Hefe-Weißbier)
  • Kristall-Weizenbier
  • Weizen-Bock
  • Witbier eli belgialainen vehnäolut

myös lambicit sisältävät vehnää

Pohjahiivaoluet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

katso lager
  • amerikkalaistyylinen tumma lager
  • Bock eli pukki
  • böömiläinen pilsener, pils
  • California Common (nykyaikainen "höyryolut", pohjahiivalla tyypillisessä pintahiivalämpötilassa pantu olut)
  • Doppelbock eli kaksoispukki
  • (klassinen) saksalainen pilsener
  • Dortmunder/Helles
  • Dunkel eli Münchener/Münchner
  • Eisbock
  • eurooppalainen vahva lager eli European Strong Lager
  • Malt Liquor
  • Mead, mjød, mjöd, miód ("hunajaviini", sananmukaisesti "sima")
  • Oktoberfest/Märzen
  • Pilsener
  • Premium Lager
  • pöytäoluet kuten kalja (Suomi), kali (Viro), gira (Liettua), kvass (Venäjä), oud bruin (Alankomaat), svagdricka (Ruotsi) tai hvidtøl ja skibsøl (Tanska)
  • savuolut (rauchbier)
  • Schwarzbier
  • Ungespundetes bier (suodattamaton lager)
  • vaalea lager
  • Vienna, Wienerbier
  • Zwickel/Keller/Landbier

Spontaanikäymisellä valmistetut oluet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • lambicit
    • faro
    • gueuze (geuze)
    • hedelmä
    • sekoittamaton

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martyn Cornell: Michael Jackson and the invention of beer style Viitattu 3.12.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]