Leipziger Platz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leipziger Platz Berliinissä

Leipziger Platz on aukio Saksan pääkaupungissa Berliinissä Mitten kaupunginosassa. Aukio on muodoltaan kahdeksankulmainen, ja sen itälaidalta alkaa Leipziger Straße. Sen vieressä sijaitsee myös Potsdamer Platz.

Leipziger Platz luotiin yhdessä Pariser Platzin ja Mehringplatzin kanssa vuosina 1732–1738 saksalaisen arkkitehdin Philipp Gerlachin suunnitelmien pohjalta. Se sai nykyisen nimensä vuonna 1814 Leipzigin taistelun muistoksi. Aukiota vierustamaan rakennettiin useita edustavia rakennuksia, kuten A. Wertheimin tavaratalo, joka oli aikansa suurin Euroopassa.

Aukio tuhoutui täysin toisessa maailmansodassa. Kylmän sodan aikana Leipziger Platz jäi Itä-Berliinin puolelle, mutta se oli hylättyä ja suljettua rajavyöhykettä, sillä raja ja Berliinin muuri kulkivat välittömästi sen länsipuolelta Potsdamer Platzin halki. Saksan jälleenyhdistyttyä alkoivat aukion uudelleenrakennustyöt. Aukiolle palautettiin sen alkuperäinen kahdeksankulmainen muoto müncheniläisten arkkitehtien Heinz Hilmerin ja Christoph Sattlerin suunnitelmien pohjalta.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Leipziger Platz.
Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.