Mehringplatz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mehringplatzia etelästä nähtynä, keskellä Friedenssäule-pylväs.
Mehringplatz vuonna 1900.

Mehringplatz on pyöreä aukio Berliinin keskustassa Friedrichstrassen eteläpäässä, Kreuzbergin kaupunginosassa, aivan Landwehrkanalin pohjoispuolella. Se muodostaa Friedrichstadtin alueen eteläkärjen. Suoraan aukion eteläpuolella sijaitsi aikanaan Hallesches Tor -kaupunginportti.

Aukio rakennettiin vuonna 1734, ja se tunnettiin alkuaan nimellä Rondell, Rondel tai Rondeel.[1] Se oli alkujaan yksi kolmesta Friedrichstadtin laajennuksen yhteydessä 1700-luvun alussa kaupungin reunoille rakennetusta geometrisesta aukiosta; kaksi muuta ovat nelikulmion muotoinen Pariser Platz ja kahdeksankulmainen Leipziger Platz. Rondell-aukio oli 1800-luvun alkuun saakka Berliinin rakennetun kaupunkialueen eteläinen päätepiste.[2] Se nimettiin vuonna 1815 Belle-Alliance-Platziksi. Nimi viittasi Waterloon taisteluun, sillä marsalkka Blücher oli ehdottanut kyseisen taistelun nimeämistä taistelupaikan lähellä sijainneen Belle Alliance -nimisen majatalon mukaan, jossa oli ollut Napoleonin päämaja taistelun aikana.[1] Vuonna 1946 nimi muutettiin Franz-Mehring-Platziksi ja vuotta myöhemmin nykyiseen muotoonsa. Se viittaa toimittaja ja poliitikko Franz Mehringiin.[3] Aukio muodosti aikanaan juhlavan päätteen keskustan läpi kulkevalle Friedrichstrasselle, mutta aukiota ympäröineet rakennukset tuhoutuivat toisessa maailmansodassa.[4] Niiden tilalle rakennettiin 1960- ja 1970-luvuilla tavallisia asuinkerrostaloja.

Mehringplatzin keskellä on Friedenssäule (”Rauhanpylväs”) -niminen muistomerkki, joka pystytettiin vuonna 1843. Sen suunnitteli arkkitehti Christian Gottlieb Cantian ja pylvään huipulla olevan voitonjumalatar Viktorian patsaan veisti kuvanveistäjä Christian Daniel Rauch. Pylväs on noin 19 metriä korkea.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Belle-Alliance-Platz (saksaksi) Lexikon von A-Z zur Berlingeschichte und Gegenwart. Viitattu 14.8.2014.
  2. Edelgard Abenstein & Jeannine Fiedler: Taide & Arkkitehtuuri: Berliini (suom. Pirkko Roinila), s. 19–20, 23, 40. Tandem Verlag (h. f. ullmann) 2009. Alkuteos Kunst & Architektur Berlin.
  3. Mehringplatz (saksaksi) Lexikon von A-Z zur Berlingeschichte und Gegenwart. Viitattu 14.8.2014.
  4. a b Friedenssäule (saksaksi) Berlin.de. Viitattu 14.8.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]