Lapset laulavat lapsille

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Laulukilpailun logo.

Lapset laulavat lapsille (Zecchino d'Oro) eli Kultaisen sekiinin laulukilpailu (sekiini oli Venetsian tasavallassa käytetty kultaraha[1]) on vuosittain Bolognassa, Italiassa, järjestettävä lasten laulukilpailu. Kilpailuun osallistuvien lasten yläikäraja on 10 vuotta.

Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 1959. Kaksi ensimmäistä kilpailua käytiin Milanossa, ja vuodesta 1961 lähtien on tapahtuma järjestetty Bolognassa. Kilpailun kehitti vuoteen 2007 asti sen juontajana toiminut Cino Tortorella. Hän juonsi vielä vuonna 2008 muutamia pienempiä osia kilpailusta, mutta 2009 hän ei ollut enää mukana. Kilpailun varsinaisen voittajan ratkaisee lapsista koostuva tuomaristo.

Vuonna 1963 mukaan tuli Mariele Ventren johtama Piccolo-kuoro (Piccolo Coro dell'Antoniano). Vuonna 1976 kilpailuun otettiin mukaan osallistujia myös Italian ulkopuolelta ja käyttöön tuli kilpailukaava, jossa italialaislapset esittävät seitsemän ja ulkomaalaiset lapset toiset seitsemän laulua.

Mariele Ventren kuoltua vuonna 1995 Piccolo-kuoron virallinen nimi muutettiin muotoon Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell' Antoniano ja sen johtajaksi tuli entinen Ventren avustaja Sabrina Simoni.

Vuonna 2007 kilpailu järjestettiin 50. kerran. Tuona vuonna Cino Tortorella oli viimeistä kertaa juontamassa kilpailua täysipainoisesti ja edellä mainittua 14 (7+7) laulun kilpailukaavaa käytettiin viimeisen kerran. 2007 valittiin ensimmäisen kerran myös puhelinäänestyksellä kotikatsomon suosikkikappale, joka saa niin kutsutun telesekiinin (Telezecchino).

Vuonna 2008, jolloin kilpailu järjestettiin 51. kertaa, kilpailukaavaa muutettiin nykyisenlaiseksi. Nykyään kilpailussa on 12 laulua, joista vain neljä on ulkomaalaisten lasten esittämiä ja loput kahdeksan italialaisten. Vuodesta 2008 asti lapset ovat esittäneet kappaleitaan myös tunnettujen italialaisten ammattilaulajien, kuten Cristina D'Avenan, kanssa. Samana vuonna käyttöön tulivat uudenlaiset niin kutsutut "sekiinivärit": punasekiini (Zecchino rosso), vihersekiini (Zecchino verde), sinisekiini (Zecchino blu), valkosekiini (Zecchino bianco) ja kultasekiini (Zecchino d'oro). Telesekiinin (Telezecchino) tunnusväri on violetti. Kilpailun jokaisena viitenä päivänä valitaan jokaisen "värisekiinin" voittajakappaleet: tiistaina punasekiini, keskiviikkona valkosekiini, torstaina sinisekiini, perjantaina vihersekiini ja viimeisenä päivänä lauantaina violetti telesekiini sekä koko kilpailun voittava kultasekiini.

Vuonna 2008 kilpailu valittiin Unicefin Italian rauhan kulttuurin hyvän tahdon lähettilääksi ja nimikkeen myöntäjien mukaan samaisen vuoden kilpailukappaleista laulun Io più te fa noi (Minä plus sinä on me) sanoitus sopii mainiosti tähän tehtävään.

Laulukilpailussa on ajan saatossa esiintynyt muutamia myöhemmin laulajauralle siirtyneitä, kuten esimerkiksi Cristina D'Avena. Myös monista kilpailukappaleista on muodostunut vielä myöhemminkin muistettavia klassikoita. Viimeisimpien laulukilpailujen esityksistä on myös vuosittain koottu CD-levy.

Suomi on Lapset laulavat lapsille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Il fabbro del paese (1981)
  • Il folletto bianco (1988)
  • Al luna park (1991)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.