Piccolo Coro dell’Antoniano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piccolo Coro dell'Antonianon nykyinen tunnus, joka on ollut käytössä vuodesta 2012 alkaen.
Piccolo Coro dell'Antonianon vanha tunnus, joka oli käytössä vuoden 2011 loppuun asti.

Piccolo Coro dell’Antoniano (virallisesti Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell’Antoniano, nykyisin usein vain lyhyesti Coro dell'Antoniano) on italialainen, Bolognasta peräisin oleva ja lapsista koostuva kuoro. Se on toinen Antonianon instituutin kuoroista ja suunnattu esikoulu- ja alakouluikäisille lapsille. Nykyisin kuorossa laulaa noin 50–60 lasta ja kuoron johtajana toimii Sabrina Simoni.

Kuoron jäsenet ovat aina olleet 4–11-vuotiaita joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Kuoron jäsenet vaihtuvat kuitenkin osittain joka vuosi, kun osa vanhimmista kuorolaisista lähtee kuorosta ja uusia, nuorempia lapsia tulee pois lähteneiden tilalle. Tavallisesti kuorolaisten täyttäessä 12 vuotta he jättävät kuoron, mutta jotkut ovat kuitenkin jatkaneet kuorossa vuoden tai pari pidempään. Uudet kuorolaiset valitaan avoimen koelaulutilaisuuden perusteella. Koelaulutilaisuus järjestetään aina vuosittain helmikuussa Bolognassa ja se on avoin kaikille halukkaille 3–9-vuotiaille lapsille.

Yleensä kuorolaiset laulavat kuorossa noin 3–5 vuotta, mutta jotkut kuorolaiset ovat laulaneet kuorossa jopa 10 vuotta. Osa kuorossa laulaneista on jatkanut kuoroharrastustaan Antonianon instituutin vanhemmille lapsille, nuorille ja aikuisille suunnatussa kuorossa Verdi Note dell’Antoniano. Muutamat kuorossa laulaneet ovat jatkaneet uraansa myöhemmin ammattilaulajina.

Piccolo Coro dell’Antonianon lisäksi Italiassa toimii useita muitakin lapsikuoroja, joista monien nimi alkaa niin ikään sanoilla Piccolo Coro.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuoro syntyi 1963, kun 1950- ja 1960-lukujen taitteessa Kultaisen šekiinin laulukilpailuissa (Zecchino d'Oro) esiintyneet lapset halusivat jatkaa kuorossa laulamista ja pyysivät Mariele Ventreä jatkamaan toimintaa heidän kanssaan. Ventre suostui, ja Piccolo-kuoro muodostui. Kuorossa ei alussa ollut kovin paljoa jäseniä, mihin sen nimikin Piccolo coro (suom. Pieni kuoro) viittaa. Ajan myötä kuoroon liittyi lisää jäseniä, mutta nimi jäi lähes entiselleen: Piccolo Coro dell’Antoniano (suom. Antonianon pieni kuoro).

Mariele Ventre johti kuoroa sen alusta aina vuoteen 1995 asti, jolloin hän kuoli. Hänen jälkeensä kuoron johtajaksi tuli Sabrina Simoni, joka johtaa kuoroa edelleen. Simoni oli ollut mukana kuoron toiminnassa jo vuodesta 1993 lähtien Ventren avustajana. Mariele Ventren kuoltua kuoron nimeen lisättiin sen ensimmäisen johtajan nimi, ja kuoron virallinen nimi on nykyään Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell’Antoniano.

4.3.2001 kahdeksan italialaista lapsikuoroa esiintyivät yhteisessä konsertissa, joka oli omistettu Mariele Ventrelle. Konsertin myötä alettiin kehittää kuorojen yhteistyöverkostoa ja ajan kuluessa verkostoon liittyi uusia kuoroja. Tammikuussa 2009 yhteistyöverkostosta tuli virallisesti Galassia dell’Antoniano (suom. Antonianon galaksi). Verkosto kokoaa lapsikuoroja yhteen ja järjestää myös kuorojen yhteisiä esiintymisiä. Nykyisin tähän kuorojen yhteistyöverkostoon kuuluu Piccolo Coro dell’Antonianon lisäksi reilut 60 kuoroa eri puolilta Italiaa sekä yhdet kuorot Portugalista ja Meksikosta.

Vuonna 2003 kuoro nimettiin UNICEFin hyvän tahdon lähettilääksi.

Esiintymiset ja konsertit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piccolo Coro dell’Antonianon lapsia harjoittelemassa konserttia varten Poznańissa Puolassa vuonna 2001.
Piccolo Coro dell’Antoniano Espanjassa vuonna 2014.

1960-luvulta lähtien kuoro on esiintynyt vuosittain Kultaisen šekiinin laulukilpailuissa, joissa kuoro on laulanut aina osia kilpailukappaleista. Kultaisen šekiinin laulukilpailun lisäksi samassa studiossa on pidetty ja televisioitu monia pääsiäis-, äitienpäivä-, isänpäivä- ja joulukonsertteja. Näissä konserteissa kuoro on esittänyt yleensä viimeisimpien vuosien Kultaisen šekiinin laulukilpailujen kilpailukappaleita. Lisäksi kuoro on myös pitänyt omia konserttejaan sekä esiintynyt erilaisissa tapahtumissa.

Vuosien varrella kuoro on esiintynyt yhdessä monien ammattilaulajien ja yhtyeiden kanssa sekä tehnyt erilaisia yhteistyöprojekteja ammattimuusikoiden, laulajien ja yhtyeiden kanssa. Vuosien aikana kuoro on esiintynyt yhdessä muun muassa Cristina D’Avenan, Lo Stato Socialen ja Calcuttan kanssa. Vuonna 2013 kuoro esiintyi Vatikaanivaltiossa Pietarinaukiolla Perheiden päivä -tapahtumassa (Giornata della famiglia), jossa esiintyi myös paavi Franciscus.

Yleensä kuoro on esiintynyt Bolognassa, mutta yleisesti myös muualla Italiassa, kuten Veronassa, Assisissa ja Roomassa. Vuosien varrella kuoro on esiintynyt aina silloin tällöin Italian ulkopuolellakin; esimerkiksi vuonna 2001 kuoro teki konserttimatkan Puolaan. Vuodenvaihteesta 2015–2016 alkaen kuoro on esiintynyt useissa konserteissa Kiinassa.

Vuosina 2017 ja 2018 kuoro esiintyi San Remon musiikkifestivaaleilla.

Piccolo Coro dell’Antoniano Kiinassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodenvaihteesta 2015–2016 alkaen kuoro on käynyt esiintymässä vuosittain uudenvuoden aikoihin Kiinassa ja vuodenvaihteeseen 2019–2020 mennessä kuoro on esiintynyt Kiinassa yhteensä 29 konsertissa. Vuodenvaihteen 2020–2021 konsertit toteutettiin koronaviruspandemian vuoksi videoyhteyden välityksellä. Kiinassa kuoro on esiintynyt useaan kertaan Šanghaissa lasten taiteiden teatterissa (Shanghai Children Art Theatre), jonka lisäksi muutamia konsertteja on ollut myös Pekingissä ja Nanjingissa. Kuoro on ollut Kiinassa hyvinkin suosittu ja muun muassa liput vuodenvaihteen 2018–2019 konsertteihin myytiin loppuun 41 sekunnissa. Kuoron esittämistä kappaleista kiinalaisten keskuudessa suosituksi on noussut erityisesti vuodelta 2010 oleva kappale Forza Gesù (suom. Voimia Jeesus). Kiinan-konserteissaan kuoro on esittänyt kappaleita pääasiassa italiaksi, mutta muutamia kappaleita myös kiinaksi ja englanniksi.

Touko–kesäkuun vaihteessa 2017 kaksi kuorolaista lähtivät edustamaan kuoroa Kiinaan, jossa he esiintyivät yhdessä reilun 1000 kiinalaislapsen kanssa Kiinan valtiollisen televisiokanavan CCTV1:n suuressa lasten päivän ohjelmassa 01.06.2017. Vuodenvaihteen 2019–2020 Kiinan kiertueella koko kuoro esiintyi vierailevana esiintyjänä CCTV1:n suositussa musiikkiohjelmassa Everlasting Classics.

Vuodenvaihteissa 2020–2021 ja 2021–2022 kuoro ei ole koronaviruspandemian vuoksi enää matkustanut fyysisesti esiintymään Kiinaan, vaan konsertit on esitetty Kiinassa videoyhteyden kautta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]