Kremlin kongressipalatsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kremlin kongressipalatsi.
Komsomolin liittokokous kongressipalatsissa vuonna 1987.

Kremlin kongressipalatsi (ven. Кремлёвский дворец съездов, Kremljovski dvorets sjezdov) eli Kremlin valtionpalatsi (Государственный Кремлёвский дворец, Gosudarstvennyi Kremljovski dvorets) on Moskovan Kremlissä sijaitseva entinen Neuvostoliiton hallintorakennus ja kongressikeskus, joka toimii nykyään pääasiassa teatterina ja konserttitalona. Se on Kremlin muita palatseja huomattavasti nuorempi rakennus. Se sijaitsee Teremin palatsin ja Kremlin arsenaalin välissä lähellä Kremlin muurin Troitskaja-tornia.

Palatsi on rakennettu vuosina 1959–1961 ja sen on suunnitellut Mihail Posohinin johtama suuri arkkitehtiryhmä.[1] Pääsali suunniteltiin Jevgeni Stamon, pääjulkisivu Ašot Mndojantsin ja lämpiö Pavel Štellerin johdolla. Rakennustyöt kestivät vain 16 kuukautta.[2] Kongressipalatsin tieltä purettiin useita historiallisia arvorakennuksia, kuten 1800-luvun alussa valmistunut Kremlin asehuoneen vanha rakennus.[1] Palatsi rakennettiin alkujaan Neuvostoliiton kommunistisen puolueen (NKP) puoluekokousten paikaksi, sillä silloinen Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov oli nähnyt kommunistiseen Kiinaan rakennettuja uusia mahtavia hallintorakennuksia ja halusi jotain vastaavaa Kremliin.[3] Kongressipalatsissa pidettiin NKP:n 22.–27. edustajakokoukset.[2] Puoluekokousten välillä pääsali oli muun muassa Bolšoi-teatterin käytössä.[3] Siellä järjestettiin myös Moskovan elokuvajuhlien näytöksiä ja juhlallisuuksia.[4][5]

Neuvostovallan loppuaikoina toiminut Neuvostoliiton kansanedustajien kongressi piti istuntonsa kongressipalatsissa.[2] Venäjän neuvostotasavallan ensimmäiseksi presidentiksi valittu Boris Jeltsin vannoi virkavalansa siellä heinäkuussa 1991.[6] Neuvostoliiton hajottua kongressipalatsi muutettiin kokonaan julkiseksi rakennukseksi ja nimettiin vuonna 1992 valtionpalatsiksi.[1] Siellä on järjestetty teatteri- ja balettiesityksiä sekä rock-konsertteja.[3] Satunnaisesti se on kuitenkin ollut myös valtiollisten seremonioiden näyttämönä; siellä pidettiin Jeltsinin toisetkin virkaanastujaiset hänen aloittaessaan toisen kautensa Venäjän presidenttinä vuonna 1996.[7] Rakennus on edelleen presidentin hallinnon alainen.[2]

Modernia arkkitehtuuria edustava kongressipalatsi on rakennettu betonista ja metallista, ja sen julkisivua hallitsevat valkoisella marmorilla päällystetyt pylväät ja suuret lasipinnat. Pääsalissa on 6 000 katsojapaikkaa. Koko rakennuksessa on 800 huonetta ja se ulottuu 17 metriä maan alle.[1] Yhdyskäytävät yhdistävät sen Kremlin suureen palatsiin ja Kahdentoista apostolin kirkon yhteydessä olevaan patriarkan palatsiin.[8]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d State Kremlin Palace (englanniksi) Moscow Kremlin Museums. Viitattu 14.6.2023.
  2. a b c d О ДВОРЦЕ (venäjäksi) Государственный Кремлёвский Дворец, Управление делами Президента РФ. Viitattu 14.6.2023.
  3. a b c Inside the Kremlin (englanniksi) Der Spiegel 2.3.2012. Viitattu 14.6.2023.
  4. HS 50 vuotta sitten: Rahtilaivat yhteen Merenkurkussa Helsingin Sanomat 17.6.2021. Viitattu 17.6.2023.
  5. U.S.S.R.: NINTH MOSCOW FILM FESTIVAL OPENS IN GLITTERING KREMLIN PALACE OF CONGRESSES. (1975) (englanniksi) British Pathé. Viitattu 17.6.2023.
  6. Martti Veikko Valkonen: Jeltsin vannoi virkavalansa – Venäjän presidentti sanoutui irti Leninin ja Stalinin aikakaudesta (tilaajille) Helsingin Sanomat 11.7.1991. Viitattu 15.6.2023.
  7. Pekka Hakala: Patriarkka pyytää Jumalaa Jeltsinin avuksi – Venäjän väsyneen presidentin virkaanastujaiset hoidetaan Kremlissä pikaisesti (tilaajille) Helsingin Sanomat 9.8.1996. Viitattu 15.6.2023.
  8. the state kremlin palace (englanniksi) President of Russia. Viitattu 14.6.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]