Krabi krabong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Krabi krabongin harjoitussali

Krabi krabong on vanha thaimaalainen taistelulaji jossa käytetään aseita. Siinä on yhteneväisyyksiä muiden Kaakkois-Aasian taistelulajien kuten malesialaisen Silatin kanssa. Se on alkuperältään useita vuosisatoja vanha mutta sitä myös systematisoitiin vuonna 1936 käytettäväksi liikunnan opetukseen yliopistotasolla.[1]

Aseita ovat muun muassa sapeli ja puinen sauva. Tyylin nimi on peräisin thaimaalaista kaarevaa miekkaa (krabi) ja sauvaa (krabong) tarkoittavista sanoista. Tyypillisesti kahta miekkaa käytetään parina (daab song mue). Tyylin aseeton osuus (muay boran) käyttää potkuja, iskuja hermopisteisiin, nivellukkoja, hallintaotteita ja heittoja.

Muita tyylin aseita ovat daab (yksiteräinen miekka), kean/lo (kilpi), phlong (toinen sauva-ase, joka usein sekoitetaan krabongin kanssa), ngao (sauva jossa on terä) ja mai sok san (pari tonfan kaltaisia nuija-aseita).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Draeger, Donn F. & Smith, Robert W.: Comprehensive Asian Fighting Arts, s. 165. Kodansha International, 1980. ISBN 9780870114366. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Krabi–krabong
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.