Koprofilia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koprofilia (kreik. κόπρος 'uloste' + φιλία 'rakkaus') on parafilia eli sukupuolinen kohdehäiriö, joka kohdistuu ulosteisiin. Koprofiilit saavat seksuaalista nautintoa ulosteilla leikkimisestä. Koprofagia puolestaan tarkoittaa ulosteiden syömistä. Koprofiliaan liittyy usein ulosteiden sisällyttäminen normaaleihin seksuaalisiin toimintoihin, kuten ulosteiden hierominen itseen tai kumppaniin tai sen käyttö sukupuolielinten välittömässä läheisyydessä.

Koprofagia on vaarallinen harraste, koska siihen sisältyy esimerkiksi hepatiitin tartuntavaara. Myös oman ulosteensa syöminen voi olla haitallista, koska ulosteessa on paljon bakteereja.

Syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koprofilian syitä on vaikea määritellä sen parafilisen luonteen vuoksi. Ulosteiden yhdistäminen seksuaalisiin toimintoihin on harvoin mistään opittua, vaan se saattaa olla seurausta kysessä oleville toiminnoille liika-altistumisesta, kuten koprofiilisen tai koprofagisen pornografian katselusta. Koprofiili on saattanut altistaa itsensä tällaiselle materiaalille joko vahingossa tai kiinnostuksesta. Tämä on saattanut johtaa koprofilian normalisoitumiseen henkilön mielessä aina siihen asti, kunnes kyseisistä toiminnoista tulee yksilölle täysin hyväksyttäviä seksuaalisen himon kohteita.lähde?

Syyt saattavat kuitenkin juontaa juurensa myös lapsuuteen, jossa on saatettu nähdä eläinten koprofagiaa tai jopa ihmisten koprofilisia piirteitä, kuten suurpiirteinen ulosteista puhuminen tai niillä leikittely. Lapsuudenkokemusten vaikutus koprofiliaan on kuitenkin tiettävästi harvinaista ja yleensä koprofilian on oletettu johtuvan ympäristöstä "imetyistä" vaikutteista, mutta tätä ei ole kyetty todistamaan empiirisillä tutkimuksilla.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sandnabba, N. Kenneth – Santtila, Pekka – Nordling, Niklas: Sexual Behavior and Social Adaptation Among Sadomasochistically-Oriented Males. Journal of Sex Research, August 1999.
Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.