Kirill Gerstein

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gerstein vuonna 2009.

Kirill Gerstein (s. 1979 Voronež Venäjä) on venäläinen pianisti, joka voitti ensimmäisen pianokilpailunsa 11-vuotiaana. Tämä kilpailu oli kansainvälinen Bach-kilpailu Gorzuwissa Puolassa. Gerstain aloitti 1994 opinnot Bostonissa Berklee College of Music -koulussa ja jatkoi opintojaan New Yorkin Manhattan School of Music -koulussa. Myöhemmin hän opiskeli Madridissa Dmitri Baškirovin ja Claudio Martinez Mehnerin oppilaana. Vuonna 2002 Gersteinille myönnettiin Gilmore Young Artist -palkinto. Hän oli myös yksi kuudesta pianistista, jotka valittiin opiskelemaan 2003–2004 Como-järven pianoakatemiaan Italiassa.

Syyskuussa 2000 Gerstein debytoi Zürichin Tonhalle orkesterin solistina David Zinmanin johtaessa. Hän sai välittömästi uusintakutsun seuraavalle kaudelle. Royal Philharmonic Orchestran solistina hän soitti orkesterin Saksan kiertueella Charles Dutoitin johtaessa. Gerstein on soittanut Chicagon ja San Franciscon sinfoniaorkesterien, Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin ja Stuttgartin radion sinfoniaorkesterin solistina. Maaliskuussa 2006 Gerstein astui Boris Berezovskin tilalle tämän sairastuttua. Hän soitti Hongkongin filharmonisen orkesterin solistina Sergei Rahmaninovin kolmannen pianokonserton opus 30.

Lontoon Proms-festivaaleilla hän on esiintynyt yhdessä sellisti Steven Isserlisin kanssa. Resitaaleja hän on soittanut muun muassa vuonna 2002 Gilmoren pianofestivaaleilla, Ravinia-festivaalilla nouseva tähti -sarjassa ja Bostonin konservatorion pianon mestarit -sarjassa.

Kaudella 2007–2008 Gerstein soittaa Baltimoren, Dallasin ja Houstonin sinfoniaorkestereiden, Philadelphian orkesterin, Münchenin filharmonisen orkesterin sekä Ruotsin radion sinfoniaorkesterin solistina. Resitaaleja hän soittaa Budapestin Liszt Akatemiassa ja Lontoon Wigmore Hallissa. Kamarimusiikkia hän soittaa viulisti Kolja Blacherin, sellisti Clemens Hagenin ja sellisti Steven Isserlisin kanssa. Kauden huipentuma on debyytti Salzburgin musiikkijuhlilla András Schiffin kanssa.

Suomessa Kirill Gerstein soitti marraskuussa 2007 Radion sinfoniaorkesterin solistina Arnold Schönbergin pianokonserton opus 42 sekä Helsingissä että Tampereella.