Kiilakylki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kiilakylki
Harlequin rasbora.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Heimo: Särkikalat Cyprinidae
Alaheimo: Rasborat Rasborinae
Suku: Trigonostigma
Laji: heteromorpha
Kaksiosainen nimi
Trigonostigma heteromorpha
(Duncker, 1904)
Katso myös
 Commons-logo.svg Kiilakylki Commonsissa

Kiilakylki (Trigonostigma heteromorpha) on pieni n. 4,5 cm pitkä parvikala ja eräs suosituimmista akvaariokaloista, sillä se on melko halpa, helppohoitoinen, pienen kokonsa takia vähän tilaa vaativa ja kauniin värinen.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnonvaraisia kiilakylkiä tavataan Kaakkois-Aasiassa sekä Indonesiassa. Se viihtyy vesistöissä joissa on paljon kasvillisuutta. Näin ollen akvaariokin tulisi sisustaa sen mukaisesti.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiilakyljen tunnistaa helposti kyljessään olevasta mustasta kiilakuviosta. Sukupuolet erottaa siitä että naaras on pulskempi ja koiras kirkasvärisempi.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiilakylkiä ruokitaan hiutaleilla ja pelleteillä, mieluusti myös elävillä tai pakastetuilla hyönteisillä, sillä ne ovat luonnonvaraisten kiilakylkien pääravintoa.

Käyttäytyminen ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiilakylki on hyvin sävyisä kala joka sopii hyvin aloittelijalle. Kiilakylki liikkuu luonnossa jopa satojenkin yksilöiden parvissa, joten akvaarioon tulisi hankkia vähintään 6–10 kalaa, sillä kiilakylki on ehdoton parvikala. Tällaiselle 6–10 kpl:n pikkuparvelle riittää jo 60-litrainen allas, mutta näyttävämmän kokoisen parven saa mahtumaan vasta yli 100-litraiseen akvaarioon. Kutuaikana kiilakyljet kiinnittävät munansa vesikasvien lehdille ja varsille. Emot eivät vahdi kutuansa. Poikaset syövät aluksi planktonia ennen kunnes siirtyvät hyönteisravintoon.

Vesiolot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiilakylki viihtyy pehmeässä ja happamassa vedessä, jonka ph:n tulisi olla alle 7. Lämpötilaltaan vesi saisi olla 25–28 astetta, kiilakylki onkin lämpimän veden kala. Viihtyy parhaiten humuspitoisessa vedessä, mutta se ei ole niin välttämätön, kuin esimerkiksi kiilakyljen kääpiömäisellä sukulaisella kääpiörasboralla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vidthayanon, C.: Trigonostigma heteromorpha IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 19.08.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]