Keskiviikko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viikko
Maanantai
Tiistai
Keskiviikko
Torstai
Perjantai
Lauantai
Sunnuntai

Keskiviikko (lyhenne ke tai kesk.[1]) on viikon kolmas viikonpäivä. Keskiviikon nimi johtuu siitä, että se on keskellä vanhaa, sunnuntaista alkavaa viikkoa. Nykyisin kalenteriviikko alkaa maanantaista.

Keskiviikko muissa kielissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreikkalaiset käyttivät omien jumaliensa nimiä viikonpäivissä (keskiviikko, hemera Hermu eli Hermeen päivä) ja roomalaiset omiensa (keskiviikko, dies Mercurii eli Mercuriuksen päivä).).[2] Ranskaksi keskiviikko onkin mercredi. Germaanisissa kielissä päivät nimettiin uudelleen germaanisten jumalien mukaan, keskiviikko yhdistettiin Odin-jumalaan (onsdag) ja sen germaaniseen "Wotan" muotoon (Wednesday),[2] joskin nykysaksassa keskiviikko on nimetty samoin kuin suomessa, Mittwoch.

Eurooppalaisista kielistä portugali hylkäsi täysin pakanalliset nimet ja siirtyi numeroituihin viikonpäiviin, siispä keskiviikko on quarta-feira. Numeroidut päivät ovat käytössä myös mm. seemiläisissä kielissä, kiinassa ja vietnamissa, keskiviikko on näissä kielissä joko kolmas tai neljäs päivä. Samaa periaatetta noudatetaan viron kielessä: keskiviikko on kolmapäev (vaihtoehtoinen nimi kesknädal eli keskiviikko). Myös venäjässä keskiviikko on keskellä, среда.

Japanissa keskiviikko on veden päivä, 水曜日 (Suiyōbi).

Sanontoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskellä viikkoa keskiviikko. Keskiviikko, päivistä keskeisin, keskellä viikkoa. keskiviikko, pikkulauantai.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 9.4.2013.
  2. a b Otavan iso Fokus, 3. osa (Ip-Kp), art. Keskiviikko, ISBN 951-1-00051-9