Keltaliekkipuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltaliekkipuu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Alaheimo: Caesalpinioideae
Suku: Liekkipuut Delonix
Laji: elata
Kaksiosainen nimi

Delonix elata
(L.) Gamble

Katso myös

  Keltaliekkipuu Wikispeciesissä
  Keltaliekkipuu Commonsissa

Keltaliekkipuu kasvitieteellisessä puutarhassa Havaijilla

Keltaliekkipuu (Delonix elata) on hernekasvien (Fabaceae) heimoon, liekkipuiden (Delonix) sukuun kuuluva kasvilaji.

Keltaliekkipuu on kausivihanta puu, joka kasvaa tyypillisesti 5–15 metriä korkeaksi. Sen latvus on leveä ja muodoltaan pyöreä.

Keltaliekkipuu kasvaa luonnossa 400–1400 metrin korkeudessa kausivihannissa tiheiköissä ja pensaikoissa, usein yhdessä akaasioiden ja mirhapuiden kanssa. Lisäksi lajia tavataan kallioiden rinteiltä, jokien varsilta sekä kuivuneista jokiuomista. Keltaliekkipuun luontainen levinneisyysalue on itäisessä Afrikassa ja ulottuu Egyptistä Somaliaan ja Tansaniaan.

Keltaliekkipuun lehtiä käytetään paikallisesti ravintona ja paikoitellen lehtiä myydään marketeissa. Lehtien lisäksi lajin siemeniä voidaan käyttää ravinnoksi keitettyinä. Lajin kaarnaa, lehtiä ja juuria käytetään myös paikalliseen lääkintään ja puuainesta puutavaraksi sekä polttopuuksi.

Keltaliekkipuuta kasvatetaan näyttävän kukintansa myötä myös koristepuuna ja se sopii puutarhoihin, puistoihin tai katujen varsille. Keltaliekkipuu kasvaa hyvin tropiikin kuivemmilla seuduilla, joilla vuoden keskilämpötila on noin +27°C ja vuotuinen sademäärä 580–900 mm. Parhaiten keltaliekkipuu kasvaa täydessä auringon valossa hyvin vettä läpäisevässä maaperässä, mutta menestyy myös kivikkoisilla kasvupaikoilla. Keltaliekkipuun juurinystyröissä on typpeä sitovia symbionttisia bakteereja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Delonix elata IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]