Kassoskivet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kassoskivet on Riihimäen Herajoella sijaitseva luonnonmuodostuma, jonka muodostaa kaksi toisiinsa nojaavaa kookasta siirtolohkaretta.[1] Kivien korkeus on noin 6–8 metriä. Läntinen kivi on itäistä kookkaampi. Kivien välissä on parin metrin pituinen, noin 1,6 metriä korkea läpikuljettava käytävä.[1]

Kassoskivien ympäröimä metsäalue tunnetaan Kassoskivenmaana.[2] Metsä on osin varttunutta käenkaali-mustikkatyypin lehtomaista ja osin mustikkatyypin tuoretta kuusikkoa sekä paikoin nuorta männikköä ja taimikkoa. Pohjoisosassa on myös järeähköä mäntyvaltaista puolukkatyypin kuivahkoa sekametsää. Metsä koostuu kalliomäestä ja sitä matalammista mäistä sekä niiden välissä olevista soista.[2] Pienet suot ovat pääosin ruohoisia korpia, saranevoja ja sararämeitä. Läntisin suo on mustikkaturvekangasta. Soiden allikoissa kasvaa karpaloa, pullosaraa ja harmaasaraa. Rämeillä kasvaa pallosaraa ja muurainta, korvissa puolestaan jouhivihvilää, raatetta ja rätvänää. Kassoskivenmaan eteläosan jyrkänteen kalliolla kasvaa kissankäpälää ja huopakeltanoa. Kaakkoisosan puronotkossa valtapuina ovat kuusi ja hieskoivu.[2] Kenttäkerroksessa kasvaa metsäkortetta, korpikastikkaa, korpiorvokkia ja rahkasammalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kulttuuriympäristön palveluikkuna – Riihimäki luonnonmuodostuma Kassoskivet, kyppi.fi, viitattu 13.2.2024.
  2. a b c Riihimäen kaupungin ympäristö suojeluyksikkö 2011 – Riihimäen arvokkaat luontokohteet, riihimaki.fi, viitattu 13.2.2024. Verkkoversio.