Karl Radek

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karl Radek

Karl Berngardovitš Radek (31. lokakuuta 1885, Lvov19. toukokuuta 1939, Verhneuralsk) oli puolalainen bolševikki ja kansainvälinen kommunistijohtaja.

Radek syntyi Lembergissä silloisessa Itävalta-Unkarissa juutalaiseen perheeseen. Hänen alkuperäinen nimensä oli Karol Sobelsohn. Hän otti nimen "Radek" Stefan Zeramskin kirjan suositun hahmon mukaan. Radek oli Venäjän sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen jäsen vuodesta 1898. Hän osallistui vallankumoukseen Varsovassa 1905. Radek osallistui sodan vastaiseen toimintaan ensimmäisen maailmansodan aikana Sveitsissä ja Ruotsissa. Lokakuun vallankumouksen jälkeen 1917 hän muutti Petrogradiin ja nousi johtavaan asemaan. Hän oli Saksassa vuosina 1918–1920 perustamassa paikallista kommunistista liikettä. Radek haastettiin oikeuteen ja vangittiin yhteyksistään Spartakistiliittoon.

Radek palasi Neuvosto-Venäjälle 1920 ja hänestä tuli Kominternin sihteeri, mutta Leninin kuoleman jälkeen menetti asemansa NKP(b):n keskuskomiteassa ja hänet erotettiin puolueesta 1927. Radek kuitenkin hyväksyttiin takaisin vuonna 1930 ja hän auttoi Neuvostoliiton vuoden 1936 perustuslain valmistelutyössä, mutta Stalinin vainojen aikana hänet vangittiin ja tuomittiin vuoden 1937 oikeudenkäynnissä kuudentoista muun johtajan kanssa vankeuteen. Hän kuoli vankeudessa vuonna 1939, vaikka jotkut luulivat hänen elävän vielä 1950-luvulla.

Hän kirjoitti myös poliittisia vitsejä Josif Stalinista. Kerrotaan, että Stalin kutsui Radekin luokseen ja nuhteli tätä sanoen: "Kuinka voit vääntää vitsejä 200 miljoonan ihmisen rakastamasta johtajasta?", johon Radekin kerrotaan vastanneen: "Tuota vitsiä minä en keksinyt".lähde?

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.