Jyrki Haapala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jyrki Haapala on suomalainen tanssitaiteilija. Hän on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta ja opiskellut ja työskennellyt ulkomailla ja Suomessa.[1] Haapala on muun muassa tanssinut Belgiassa koreografi Anne Teresa De Keersmaekerin johtamassa X-Group-ryhmässä. Koreografina Haapala on tehnyt useita teoksia, joita on esitetty suomalaisilla kulttuurifestivaaleilla ja näyttämöillä, kuten Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa, Helsingin juhlaviikoilla ja Pyhäjärven Täydenkuun tansseilla sekä Buenos Airesin nykytanssifestivaaleilla Argentiinassa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haapala on opiskellut Teatterikorkeakoulun lisäksi Western Australian Academy of Performing Arts'ssa ja Edith Cowan Universityssa Australiassa.[2][3] Hän on työskennellyt tanssijana, koreografina ja tanssinopettajana Suomessa, Portugalissa, Hollannissa ja Belgiassa.[2][3] Belgiassa Haapala tanssi Anne Teresa De Keersmaekerin johtamassa X-Groupissa, jossa tanssitaiteilijat eri maista työskentelivät yhdessä etsien uusia työvälineitä tanssijan ja koreografin työhön.[4] Haapala tanssii edelleen belgialaisessa, Maria Clara Villa Lobosin johtamassa XL Production -tanssiryhmässä.[3] Haapala on myös toiminut tanssijana muun muassa koreografien Kirsi Monni, Minna Tuovinen, Martin Heslop ja Arja Tiili) teoksissa.

Vuodesta 2004 alkaen Jyrki Haapala on toiminut koulutuksen johtajana kansainvälisessä ammattitanssijan koulutusohjelmassa Pohjois-Karjalan ammattiopistossa Outokummussa.[5] Hän on myös poikkitaiteellisen tanssikokoonpano Pora-projektin taiteellinen johtaja sekä muun muassa Indie Art Factoryn perustajajäsen.[3][6] Suomen Kulttuurirahasto tuki kolmen vuoden taiteilija-apurahalla Haapalan alkua koreografin työssä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jyrki Haapala Teatterikorkeakoulun kirjasto. Teatterikorkeakoulu. Viitattu 9.8.2008.
  2. a b Vuosi 2008 (Tanssin intensiivityöpaja) Ilmaisuverstas. Viitattu 9.8.2008.
  3. a b c d Nykytanssiteos road movie -hengessä Ateneumin taidemuseo. Viitattu 9.8.2008.
  4. Tiili, Arja: Tanssiterveisiä Belgiasta Liikekieli. 2.9.2007. Viitattu 9.8.2008.
  5. Monipuolinen tanssijan koulutus Ammattiopisto Outokumpu. 3.6.2008. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä. Viitattu 9.8.2008.
  6. Indie – Art Factory Ateneumin taidemuseo. Viitattu 9.8.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.