Justin Gaethje

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Justin Ray Gaethje
Henkilötiedot
Syntynyt14. marraskuuta 1988 (ikä 35)
Safford, Arizona
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Vapaaottelija
Lempinimi The Highlight
Pituus 180 senttimetriä
Paino 70 kilogrammaa
Painoluokka kevytsarja
Kätisyys oikea
Taistelutyyli nyrkkeily, paini
Seura
  • Grudge Training Center
  • Genesis Training Center
  • Elevation Fight Team
Tilastot
Ottelut 27
Voitot 23
– tyrmäyksellä 19
– luovutuksella 1
– päätöksellä 3
Tappiot 4

Justin Ray Gaethje ([ˈɡeɪdʒi], s. 14. marraskuuta 1988) on yhdysvaltalainen vapaaottelija, joka ottelee tällä hetkellä Ultimate Fighting Championshipin (UFC) kevytsarjassa. Hän on entinen väliaikainen UFC:n kevytsarjan mestari. 9. toukokuuta 2022 lähtien Gaethje on ollut kevytsarjan rankingissa sijalla 3.

Gaethje aloitti painin harrastamisen 4-vuotiaana. Hän oli kaksinkertainen Arizonan osavaltion mestari painijana Safford High Schoolissa ja oli NCAA:n Divisioona I-ohjelmassa. Hän oli All American -joukkueessa ollessaan Pohjois-Coloradon yliopistossa. Hän aloitti amatööri MMA-uransa yliopistossa, kääntyi ammattilaiseksi vuonna 2011 ja liittyi World Series of Fightingiin (WSOF) vuonna 2013, jossa hänestä tuli kevytsarjan mestari. Hän puolusti WSOF-vyötään viisi kertaa ennen kuin hän luopui siitä liittyäkseen UFC:hen vuonna 2017.

Gaethjen suku ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justin Ray Gaethje syntyi 14. marraskuuta 1988 Saffordissa Arizonan osavaltiossa. Hänen äitinsä Carolina (os. Espinoza) on meksikolaista syntyperää Meksikon Sonorasta ja hänen isänsä John Ray Gaethje on saksalaista syntyperää. Hänen äitinsä oli postimestari, kun taas hänen isänsä oli töissä kuparikaivoksella, samoin kuin hänen molemmat isoisänsä. Hänen isänpuoleinen isoisänsä nyrkkeili palvellessaan Yhdysvaltain armeijassa. Gaethjen isä Ray jäi eläkkeelle kuparikaivostyöstä syyskuussa 2019 työskenneltyään 36 vuotta Morencin kaivoksella.

Gaethjella on kaksi sisarta. Hänellä on myös kaksoisveli Marcus John Gaethje, joka työskenteli Morencin kaivoksella lähes 10 vuotta. 18-vuotiaana Gaethje vietti itse kesän Morencin kaivoksella. Hän sanoi Brett Okamotolle ESPN:stä vuonna 2020: ”Työskentelin seitsemän päivää viikossa, 12 tuntia joka päivä. Tein sitä kolme kuukautta putkeen ja otin yhden vapaapäivän, koska minun piti nukkua. Tein 96 tuntia viikossa.” Gaethje muisteli, että kun hän oli lähtemässä kaivoksesta opiskellakseen yliopistoon, kaksi hänen työtoveriaan sanoi hänelle: ”Palaat heti, et selviä yliopistossa. Olet oikeassa. takaisin tänne.” Tämä motivoi Gaethjea menestymään.

Painiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

High school[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaethje aloitti painin 4-vuotiaana. Hän osallistui Safford High Schooliin, jossa hän oli neljänkertainen finalisti ja kaksinkertainen osavaltion mestari (AIA). Hänellä on edelleen hallussaan seitsemänneksi eniten lähellä putoamista (218) ja yhdeksänneksi eniten saavuttamia pistepisteitä (1057,5) osavaltion historiassa painijana. Gaethje pelasi myös amerikkalaista jalkapalloa ja baseballia high schoolissa.

College[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaethje valmistui Safford High Schoolista ennätyksellä 191–9. Hän haki aluksi pieneen korkeakouluun Arizonassa, koska hän halusi pysyä lähellä perhettään, mutta sen sijaan hyväksyi tarjouksen Pohjois-Coloradon yliopiston NCAA Division I -ohjelmasta. Ensimmäisenä opiskelijana Gaethjellä oli 18–9 ennätys, mukaan lukien kolmas sija Oregon Wrestling Classicissa. Toisella kaudellaan hän pääsi vuoden 2009 NCAA Division I 71-kiloisten Championshipiin, jossa hän teki 0–2-ennätyksen. Hän päätti kauden 14–4-ennätyksellä ja hänet nimettiin Western Wrestling All-Conference First Teamiin.

Juniorina Gaethje voitti 5-2 vuoden 2010 NCAA Division I 71-kiloisten Championshipissä ja ansaitsi 7. sijan ja All-American-statuksen. Tämä teki hänestä ensimmäisen Pohjois-Coloradon painijan, joka saavutti Divisioonan I all-amerikkalaisen aseman Larry Wagnerin jälkeen vuonna 1970. Gaethje putosi 67-kiloisten sarjaan neljäntenä opiskeluvuotenaan, mutta hänellä oli vaikeuksia painonpudotuksen kanssa. Hän voitti todellisen toisen paikan NCAA Western Regional Championshipsissä ja pääsi siten vuoden 2011 NCAA Division I 67-kiloisten Championshipiin, jossa hän julkaisi 1–2 ennätyksen ja päätti seniorikauden 17–8.

Kesäkuussa 2020 ilmoitettiin, että Gaethje valitaan Pohjois-Koloradon yliopiston yleisurheilunselvennä Hall of fameen saavutuksistaan ​​painissa.

Vapaaottelu-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaethje joutui ensimmäisen kerran kosketuksiin vapaaotteluun (MMA) Pohjois-Coloradon yliopiston ensimmäisen vuoden opiskelijana, kun hän paini Ultimate Fighting Championship (UFC) -ottelijoiden, kuten Georges St-Pierren, Clay Guidan ja tulevan vastustajan Donald Cerronen kanssa. Myöhemmin hän puhui valmentajilleen aikeistaan ​​kokeilla uutta urheilua, ja hänelle kerrottiin, että hänen oli nostettava arvosanojaan päästäkseen amatööriotteluun. Parannettuaan arvosanojaan Gaethje teki amatööridebyyttinsä toisen vuoden (2008–09) esikaudella 2. elokuuta 2008, jolloin hän teki slam-tyrmäyksen vastustajalleen.

Kerättyään 7–0 amatööriennätyksen Gaethje teki ammattilaisdebyyttinsä 20. elokuuta 2011 tulevaa UFC-ottelija Kevin Croomia vastaan. Gaethje voitti taistelun ensimmäisellä kierroksella tyrmäyksellä, kun aluksi Croom yritti hakea lopetusta, mutta Gaethe onnistui vastaamaan yritykseen. Coloradon ja Arizonan alueellisella kierroksella Gaethje teki voittamattoman 7-0 ammattilaisennätyksen, jossa oli kuusi voittoa. Yksi hänen varhaisista voitoistaan ​​oli UFC-veteraani Drew Fickett. Gaethje voitti tyrmäyksellä 12 sekuntia ensimmäisestä erästä.

World Fighting Championship[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaethje allekirjoitti World Series of Fightingin sopimuksen 2. joulukuuta 2012 ja debytoi 23. maaliskuuta 2013 WSOF 2:ssa Gesias Cavalcantea vastaan. Hän päätti ottelun ensimmäisellä kierroksella teknisellä tyrmäyksellä (lääkärin pysäytyksellä) katsottuaan haavaa, joka muodostui Cavalcanten vasemman silmän yläpuolelle.

14. kesäkuuta 2013 hän otteli Brian Cobbia vastaan ​​WSOF 3:ssa ja voitti lopulta teknisellä tyrmäyksellä jalkapotkulla kolmannella kierroksella.

Myöhemmin Gaethje otteli Dan Lauzonia vastaan ​​WSOF 6:ssa 26. lokakuuta 2013 ja viimeisteli Lauzonin tyrmäyksellä alakoukulla toisessa erässä.

Kolme pysäytysvoittoa varmisti Gaethjelle mahdollisuuden WSOF Lightweight Championshipin avauskilpailuun WSOF 8:n pääottelussa Richard Patishnockia vastaan ​​18. tammikuuta 2014. Gaethje voitti Patishnockin ensimmäisellä kierroksella teknisellä tyrmäyksellä tullakseen WSOF:n kevytsarjan mestariksi.

Hänen ensimmäinen mestaruutensa puolustus oli WSOF 11:ssä Nick Newellia vastaan ​​5. heinäkuuta 2014. Gaethje voitti ottelun teknisellä tyrmäyksellä toisella kierroksella.

15. marraskuuta 2014 Gaethje kohtasi UFC-veteraanin ja entisen harjoituskumppanin Melvin Guillardin WSOF 15:ssä. Ottelu katsottiin ei-tittelikilpailuksi Guillardin painon puuttuessa. Hän painoi 72 kiloa, 2 paunaaselvennä yli 70 kilon rajan. Gaethje voitti ottelun jaetulla päätöksellä.

Sitten hän otteli Luis Palominoa vastaan ​​WSOF 19:ssä 28. maaliskuuta 2015. Gaethje puolusti titteliään pysäyttämällä Palominon teknisellä tyrmäyksellä kolmannella kierroksella jalkapotkujen ja lyöntien yhdistelmän jälkeen. Los Angeles Times nimesi tämän ottelun vuoden 2015 parhaaksi otteluksi.

Gaethje pelasi uusintaottelun Palominoa vastaan ​​18. syyskuuta 2015 WSOF 23:ssa ja puolusti vyötään uudelleen päättäen Palominolle toisella kierroksella teknisellä tyrmäyksellä.

WSOF 29:ssä 12. maaliskuuta 2016 hän puolusti vyöään Brian Fosteria vastaan ​​teknisellä tyrmäyksellä. Kolme päivää myöhemmin Coloradon osavaltion urheilukomissio pidätti Gaethjen määräämättömäksi ajaksi epäurheilijamaisen käytöksen vuoksi sen jälkeen, kun hän teki vakiotuuletuksensa hypättyään takaperinvoltin häkin päältä, WSOF 29 -voittonsa jälkeen. Kielto poistettiin päivää myöhemmin.

Gaethjen odotettiin puolustavan WSOF:n kevytsarjan mestaruutta Ozzy Dugulubgovia vastaan ​​WSOF 33:ssa 7. lokakuuta 2016. Ottelu kuitenkin peruttiin tapahtumapäivänä, koska Dugulubgov sairastui.

17. lokakuuta 2016 ilmoitettiin, että Gaethje puolustaa WSOF:n kevytsarjan mestaruutta João Zeferinoa vastaan ​​31. joulukuuta 2016 WSOF 34:ssä päätapahtumassa. Kuitenkin loukkaantuminen pakotti Zeferinon vetäytymään ottelusta ja hänet korvattiin Luiz Firminolla. Gaethje voitti ottelun teknisellä tyrmäyksellä lääkärin keskeytyksellä, koska Firminon oikea silmä oli turvonnut kolmannen erän jälkeen.

Ultimate Fighting Championship (UFC)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4. toukokuuta 2017 Gaethje ilmoitti luovuttaneensa WSOF-tittelinsä ja allekirjoittaneensa sopimuksen Ultimate Fighting Championshipiin. Toukokuun 12. päivänä ilmoitettiin, että hän debytoisi veteraani Michael Johnsonia vastaan ​​7. heinäkuuta The Ultimate Fighter: Redemption Finalessa. Gaethje voitti ottelun teknisellä tyrmäyksellä toisessa erässä lyöntien ja polvien yhdistelmällä. Voiton ansiosta Gaethje sai Fight of the Night- ja Performance of the Night -palkinnot. Sherdog nimesi tämän ottelun vuoden 2017 parhaaksi otteluksi ja ottelun 2. erän vuoden parhaaksi eräksi.

UFC ilmoitti 13. heinäkuuta 2017, että Gaethje valmentaa The Ultimate Fighter 26:ta yhdessä Eddie Alvarezin kanssa, ja kaksikon odotetaan kohtaavan toisensa kauden päätteeksi. Ottelu Alvarezin kanssa käytiin 2. joulukuuta 2017 UFC 218:ssa. Gaethje hävisi kilpailun tyrmäyksellä kolmannessa erässä, mikä oli hänen vapaaottelu-uransa ensimmäinen tappio. Ottelu antoi hänelle myös toisen peräkkäisen Fight of the Night -bonuspalkinnon. World MMA Awardsissa se nimettiin vuoden otteluksi. Gaethje sanoi tappion jälkeen: ”Se oli elämäni parasta aikaa. Rehellisesti sanottuna, kun olen niin monen ihmisen edessä, pystyin laittamaan taitoni korkeimmalle tasolle pay-per-view-maksuilla, kaikki nuo asiat, se oli minulle unelmien täyttymys. Sanoin sen aiemmin, sanoin sen monta kertaa, että häviän (lopulta). Jos häviäisin, toivoin, että putoaisin. Kaikki nuo asiat toteutuivat.”

Gaethje hävisi ottelun teknisellä tyrmäyksellä neljännessä erässä Dustin Poirierille 14. huhtikuuta 2018 UFC on Fox 29. Ottelusta napsahti Gaethjelle kolmas peräkkäinen Fight of the Night -bonuspalkinto. Sherdog nimesi Gaethje vs. Poirier -ottelun vuoden 2018 parhaaksi otteluksi. Ottelun jälkeen paljastettiin, että Gaethjen jalkapotkut olivat aiheuttaneet Poirierin nelipäiseen reisilihakseen osittaisen repeämän.

Gaethjen oli määrä otella Al Iaquintaa vastaan ​​25. elokuuta 2018 UFC Fight Night 135 -tapahtumassa. Kuitenkin 28. kesäkuuta 2018 Iaquinta vetäytyi ottelusta ja hänet korvattiin James Vickillä. Gaethje toipui kahdesta tappiostaan ​​selkeästi ja voitti ottelun tyrmäyksellä ensimmäisessä erässä. Hänelle myönnettiin myös Performance of Night -palkinto, mikä tarkoitti, että hän oli ansainnut viisi bonuspalkintoa neljässä UFC-ottelussaan.

Gaethje kohtasi Edson Barbozan 30. maaliskuuta 2019 UFC:ssä ESPN 2:lla. Hän voitti ottelun tyrmäyksellä ensimmäisessä erässä. Tämä toi hänelle Fight of the Night -palkinnon.

Gaethje kohtasi seuraavan kerran Donald Cerronen 14. syyskuuta 2019 UFC:n päätapahtumassa ESPN+ 16:sta. Hän voitti ottelun teknisellä tyrmäyksellä ensimmäisessä erässä. Voitto toi Gaethjelle myös kolmannen Performance of the Night -bonuspalkinnon.

UFC:n väliaikainen mestaruus ja jatkokiistat tittelistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuun 6. päivänä ilmoitettiin, että Gaethje astuu lyhyellä varoitusajalla kohtaamaan Tony Fergusonin väliaikaisessa UFC Lightweight Championshipissä 18. huhtikuuta UFC 249:ssä. Huhtikuun 9. päivänä UFC:n presidentti Dana White ilmoitti kuitenkin, että tämä tapahtuma oli siirretty ja ottelu järjestettiin sen sijaan 9. toukokuuta 2020. Gaethje hallitsi ottelua pysäyttäen Fergusonin teknisellä tyrmäyksellä viidennessä erässä ja päättäen näin Fergusonin 12 peräkkäisen voiton ennätyksen. Hän jatkoi myös bonusputkeansa ja ansaitsi Fight of the Night- ja Performance of the Night -palkinnot. Tämä teki Gaethjesta ainoan ottelijan UFC:n historiassa, joka on voittanut vähintään yhden otteluillan bonuksen jokaisessa seitsemästä ensimmäisestä esiintymisestään.

Gaethje taisteli yhdistämisottelussa UFC:n kevyensarjan mestaruudesta Habib Nurmagomedovia vastaan ​​24. lokakuuta 2020 UFC 254:ssä. Hän hävisi taistelun teknisellä lopetuksella triangelikuristuksen takia toisessa erässä, mikä merkitsi ensimmäistä kuristustappiota hänen vapaaottelu-uransa aikana. Gaethjen taputuksesta huolimatta erotuomari Jason Herzog ei keskeyttänyt ottelua ennen kuin Gaethje menetti tajuntansa kuristuksen takia.

Gaethje kohtasi Bellatorin kevyensarjan entisen mestarin Michael Chandlerin UFC 268:ssa 6. marraskuuta 2021. Edestakaisen taistelun jälkeen Gaethje voitti ottelun yksimielisellä päätöksellä huolimatta siitä, että hän kaatoi Chandlerin ja melkein viimeisteli hänet toisella kierroksella. Tämä ottelu ansaitsi Fight of the Night -palkinnon. Ottelu valittiin Vuoden taisteluksi useiden sekakamppailulajien tiedotusvälineiden ja itse UFC:n toimesta.

Gaethje kohtasi Charles Oliveiran 7. toukokuuta 2022 UFC 274:ssä vapaasta UFC Lightweight Championshipistä. Oliveiran painon puuttumisen ja tittelin menettämisen vuoksi vain Gaethje oli oikeutettu voittamaan tittelin. Huolimatta siitä, että Gaethje kaatoi Oliveiran kahdesti, Gaethje hävisi kamppailun kuristuksella ensimmäisessä erässä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]