John Zorn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Zorn
John Zorn esiintymässä vuonna 2014.
John Zorn esiintymässä vuonna 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt2. syyskuuta 1953 (ikä 70)
Queens, New York
Ammatti säveltäjä, tuottaja, muusikko
Muusikko
Taiteilijanimi Dekoboko HajimeView and modify data on Wikidata
Tyylilajit Avantgarde-jazzView and modify data on Wikidata
Soittimet saksofoni ja alttosaksofoniView and modify data on Wikidata
Yhtyeet Naked City, Masada
Levy-yhtiöt Tzadik Records (käännä suomeksi) ja Elektra RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.tzadik.com

John Zorn (s. 2. syyskuuta 1953 Queens, New York) on yhdysvaltalainen avantgarde-säveltäjä, -sovittaja, -tuottaja, saksofonisti ja multi-instrumentalisti.

Zornin tuotanto on mittava. Hän on toiminut esiintyjänä, tuottajana tai säveltäjänä sadoilla albumeilla. Hänen tuotantonsa sisältää monia eri genrejä, mutta tunnetuin Zorn on kokeellisesta yhtyeestään Naked City sekä Masada-projektista, jonka kautta hän tutkii omia juutalaisia juuriaan.

Zorn on saanut musiikkiinsa paljon ideoita animaatioelokuvien säveltäjältä Carl Stallingilta, joka otti ”hyperaktiiviseen” tyyliinsä vaikutteita monelta eri suunnalta[1]. Harri Uusitorppa luonnehtii Zornia maksimalistiksi, jonka palapelimäiset sävellykset perustuvat ristiriitaisten soundien, rytmien ja tyylien törmäyttämiseen[2]. Jukka Haurun mielestä Zornin musiikille on tyypillistä emootioiden törmäyttely ja salamannopeat kontrastit[3].

Fair on työskennellyt muun muassa Tom Coranin, Jad Fairin, Fred Frithin, Mike Pattonin, Marc Ribotin ja Hans Reichelin kanssa. 2000-luvun keskivaiheilla Zorn johti suomalaismuusikoista muodostettua yhtyettä peliteoreettisen, improvisaatioon perustuvan teoksensa Cobra (1984) esityksessä Helsingin Umo Jazz Housessa. Yhtyeessä soittivat kitaristit Raoul Björkenheim ja Marzi Nyman, jousisoittajat Max Savikangas ja Juho Laitinen, kosketinsoittajat Timo Hietala, Seppo Kantonen ja Samuli Mikkonen, basistit Ulf Krokfors ja Pekka Törmänen sekä lyömäsoittajat Mika Kallio, Tuomo Lassila ja Janne Tuomi.[3]

Zornilla on oma levy-yhtiö Tzadik, joka julkaisee Zornin omaa sekä hänen suojattiensa musiikkia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uusitorppa, Harri: John Zorn: Filmworks. Helsingin Sanomat, 3.8.1991, s. 17.
  2. Uusitorppa, Harri: John Zorn rokkaa maagisen raskaasti Helsingin Sanomat. 23.12.2006. Viitattu 24.10.2018. (Tilaajille.)
  3. a b Hauru, Jukka: Raivoisa käärme tuli lumottua. John Zornin suomalainen yhtye oli yksi hänen uransa parhaita Helsingin Sanomat. 9.3.2006. Viitattu 24.10.2018. (Tilaajille.)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.