Jean-Baptiste Say

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jean-Baptiste Say

Jean-Baptiste Say (5. tammikuuta 1767 Lyon - 15. marraskuuta 1832 Pariisi) oli ranskalainen klassinen taloustieteilijä. Hänellä oli liberalistisia näkemyksiä, ja hän puolusti kilpailua, vapaakauppaa ja yritysten rajoitusten poistamista.

Say tunnetaan Sayn laista, joka yksinkertaistettuna kuuluu "tarjonta luo kysyntää". Hänen mukaansa tuotteiden tuottaminen luo tuottajille automaattisesti niiden hintaa vastaavan tulon, jonka he välittömästi syöttävät talouteen luoden tuotteille yhtä suuren kysynnän. Täten tuotannosta vastaa lähinnä tarjonta eikä kysyntä. Työvoiman, maan tai muiden resurssien alikäyttö on mahdollista vain vapaaehtoisesti tai jonkinlaisen esteen myötä. John Maynard Keynes arvosteli tätä näkemystä.

Say oli myös ensimmäinen, joka huomautti rahan olevan talouden kannalta täysin neutraali ja sitä tarvittavan vain välinearvon takia tavaroiden ostamiseen, ei itsensä takia. Kierrossa olevan rahan lisääminen lisäisi tuotteiden hintaa rahaan nähden (aiheuttaen inflaatiota), mutta ei lisäisi tuotteiden arvoa eikä tuotannon määrää. Taloustieteilijät kehittivät tämän argumentin pohjalta rahan kvantiteettiteorian.

Sayn ajatukset vaikuttivat omalta osaltaan uusklassisen taloustieteen syntyyn 1800-luvun lopulla.