January Jones

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
January Jones
January Jones vuonna 2008.
January Jones vuonna 2008.
Syntymäaika 5. tammikuuta 1978 (ikä 36)
Syntymäpaikka Brookings, Etelä-Dakota, Yhdysvallat
Aktiivisena 1999–
Oikea nimi January Kristen Jones
Merkittävät roolit Betty Draper (Mad Men)
Aiheesta muualla
IMDb
Allmovie

January Kristen Jones (s. 5. tammikuuta 1978 Sioux Falls, Etelä-Dakota) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja malli. Hänet tunnetaan parhaiten Betty Draperin roolista televisiosarjassa Mad Men. Jones aloitti uransa mallina ja on sen jälkeen tehnyt lukuisia roolitöitä sekä elokuvissa että televisiossa. Hänen tunnetuimpiin elokuviinsa kuuluvat muiden muassa Anger Management (2003), Unknown (2011) ja X-Men: First Class (2011).

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

January Jones syntyi Brookingsissa, Etelä-Dakotassa. Hänen isänsä Marvin Jones on valmentaja ja kunto-ohjaaja, ja äiti Karen omistaa urheiluliikkeen. January nimettiin Jacqueline Susannin romaanin Once Is Not Enough henkilöhahmon January Waynen mukaan[1]. Jonesilla on kaksi siskoa, Jacey ja Jina.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi mallina työskennellyt Jones aloitti uransa sivurooleilla muun muassa elokuvissa Anger Management (2003), Rakkautta vain, American Pie: The Wedding ja Dirty Dancing: Havana Nights. Hänellä oli naispääosa televisioelokuvassa Love's Enduring Promise vuonna 2004. Vuonna 2005 Jonesilla oli sivuosa rajavartijan vaimona Tommy Lee Jonesin elokuvassa Kolmesti kuopattu ja seuraavana vuonna hän näytteli Carol Dawsonia elokuvassa We Are Marshall.

Vuodesta 2007 lähtien Jones on näytellyt kotiäiti Betty Draper Francisia, Don Draperin vaimoa, AMC:n draamasarjassa Mad Men. Lisäksi Jones on esiintynyt muun muassa televisiosarjassa Kova laki sekä brittielokuvassa Merirosvoradio (2009). Marraskuussa 2009 hän toimi juontajana Saturday Night Live -ohjelmassa.

Vuonna 2011 Jones esiintyi trillerissä Unknown sekä supersankarielokuvassa X-Men: First Class, jossa hän näytteli Emma Frostia.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jones on seurustellut Josh Grobanin, Ashton Kutcherin ja Jason Sudeikisin kanssa. Hänen esikoispoikansa Xander Dane Jones syntyi syyskuussa 2011.[2]

Vanity Fair -lehden haastattelussa vuonna 2009 Jones kertoi liittyneensä Oceana-säätiöön julkkistiedottajaksi uhanalaisten haiden suojelua varten.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. January Jones – The Anger Management Actress Wants to Be More Than a Flavor of the Month People.com. 21.4.2003. Viitattu 7.9.2013. (englanniksi)
  2. Michaud, Sarah: January Jones Welcomes a Son People.com. 15.9.2011. Viitattu 7.9.2013. (englanniksi)
  3. Wolcott, James: Miss January Vanity Fair. Helmikuu 2009. (englanniksi)
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.