Jacobo Arbenz Guzmán

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jacobo Arbenz Guzmán (14. syyskuuta 191327. tammikuuta 1971) oli Guatemalan presidentti 19511954. Yhdysvaltain tukema vallankaappaus syöksi hänet vallasta, ja hänet korvasi sotilasdiktaattori eversti Carlos Castillo Armas.

Eversti Arbenz valittiin vaaleilla ja astui virkaansa 15. maaliskuuta 1951. Hänen hallituksensa yritti maauudistusta jakaakseen käyttämättömän maan. Maan suurin maanomistaja oli yhdysvaltalainen United Fruit Company. Se sai kansallistetusta maasta verotuksessa ilmoitetun arvon mukaisen 600000 dollarin korvauksen.

Vuonna 1952 kommunistinen Guatemalan työväenpuolue laillistettiin ja se sai merkittävän vähemmistöaseman maan politiikassa. Suojellakseen etujaan maassa, UFC ja sitä tukevat pankit työskentelivät CIA:n kanssa leimaten Arbenzin kommunistiksi. Yhdysvaltain hallitus määräsi CIA:n rahoittamaan vallankaappauksen, operaatio PBSUCCESS, joka kaatoi hallituksen. Arbenz erosi ja joutui pakenemaan. Hän sai turvapaikan Meksikon suurlähetystöstä. Sieltä hän sai luvan lähteä Meksikoon. Meksikossä hän asui muutama vuosi kunnes hän muutti Sveitsiin. Sveitsin hallitus määräsi että jos Arbenz luopuisi kansalaisuudesta. Arbenz ei suostunut tähän. Arbenz muutti Pariisin ja sittemmin Prahaan. Hän asui jonkin aikaa Moskovassa. Arbenz yritti muuttaa johonkin Latinalaisen Amerikan maahan ja saikin viimeinen asuinpaikan Uruguaysta vuonna 1957.Vuonna 1960 Kuuban vallankumouksen jälkeen Fidel Castro kutsui Arbenzin asumaan Kuubaan. Vuonna 1965 hänen vanhin tyttärensä, malli Arabella, teki itsemurhan poikaystävänsä Matador Jaime Bravo edessä Bogotassa, Kolumbiassa. Arbenz palasi Meksikoon, jossa hän kuoli vuonna 1971.