Ja aurinko nousee

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ja aurinko nousee
The Sun Also Rises
Alkuperäisteos
Kirjailija Ernest Hemingway
Kieli englanti
Genre historiallinen romaani
Kustantaja Scribner
Julkaistu 1926
Suomennos
Suomentaja Jouko Linturi
Kansitaiteilija Jussi Kaakinen
Kustantaja Tammi
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 276
ISBN 978-951-31-4844-7 (9.painos)
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ja aurinko nousee (The Sun Also Rises) oli Ernest Hemingwayn ensimmäinen menestysromaani. Se julkaistiin vuonna 1926 ja herätti jo heti alkujaan suurta huomiota. Kirjaa pidetään tarkkana kertomuksena kadonneesta sukupolvesta amerikkalaisia, joka ensimmäisen maailmansodan jälkeen muutti eri puolille Eurooppaa ja erityisesti Pariisiin. Romaanin nimi tulee Saarnaajan kirjasta (1:5, vanha käännös). Hemingway itse halusi nimetä kirjan nimellä Fiesta!lähde?

Juoniselostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Romaanin päähenkilö, Jack Barnes, on ensimmäisen maailmansodan veteraani ja lehtimies, joka asuu ja työskentelee Pariisissa. Jackin tuttavapiiriin kuuluu mm. rikas juutalainen kirjailija Robert Cohn ja seurapiirinainen Lady Brett Ashley, jota Jack suuresti rakastaa, mutta jonka kanssa hän ei voi ryhtyä suhteeseen impotenssinsa takia. Pariisiin saapuu myös Jaken ystävä, toinen veteraani Bill Gorton, joka ehdottaa Jackille yhteistä matkaa Espanjaan kalastamaan ja katsomaan Pamplonan fiestaa.

Pamplonassa Jack ja Bill tapaavat Brettin, tämän sulhasen Miken ja Roberth Cohnin, joiden kanssa he yhdessä majoittautuvat espanjalaisen härkätaisteluasiantuntijan, Montoyan omistamaan hotelliin. Härkätaisteluiden yhteydessä Brett iskee silmänsä nuoreen taistelijaan Pedro Romeroon, jonka suhteen Brett pyytää Jackilta apua. Brett ja Romero viettävätkin yön yhdessä, joka saa Robert Cohnin mustasukkaiseksi, sillä tämä on myös rakastunut Brettiin.

Viimeisen härkätaistelun jälkeen Brett Ashley ja Pedro Romero lähtevät yhdessä Madridiin. Cohn eroaa muista, ja Pamplonaan jäävät vain Jack, Mike ja Bill, joiden tiet myös eroavat myöhemmin. Jack vastaaottaa Brettilta sähkeen, jossa hän pyytää Jackia tapaamaan hänet Madridissa. Siellä Brett ilmoittaa eronneensa Romerosta ja haluavansa palata Miken luo. Matkalla pois Madridista Brett tokaisee Jackille: "Voi Jake -- Meillä olisi voinut olla vallan saastaisen mukavaa yhdessä." Jack vastaa: "Sinäpä sen sanoit -- Herttainen kuvitelma, eikö totta?"

Tematiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ja aurinko nousee sisältää huomattavasti ajalle merkittäviä teemoja, joita käsitellään Hemingwaylle tyypilliseen jäävuori-tyyliin rivien välissä.

  • Lähes kaikki kirjan merkittävimmät hahmot: Jack Barnes, Brett Ashley, Bill Gorton, Mike Campbell kuuluvat Gertrude Steinin kuvailemaan Kadonneeseen sukupolveen. He ovat paenneet tai jääneet ensimmäisen maailmansodan jälkeen Eurooppaan, ja elävät nyt päämäärätöntä elämää harrastaen irtosuhteita, työtä vältellen ja juhlimalla paljon. Hemingway itse nähdään usein Kadonneen sukupolven tunnetuimpana edustajana, ja siksi kirjaa pidetäänkin erinomaisena kuvauksena ajan ihmisten ajatuksista ja elämästä.
  • Ihmisten ja elämän merkityksettömyys korostuu jo kirjan alussa olevasta lainauksesta: "Sukupolvi menee, ja sukupolvi tulee, mutta maa pysyy iäti. Ja Aurinko nousee, ja aurinko laskee - -" Sodan jälkeen monet ihmiset näkivät elämän merkityksettömänä, ja näin ajattelevat myös kirjan päähenkilöt.
  • Miesten epävarmuus. Monet aikalaiset, kuten Hemingway itse, näki sodan mahdollisuutena todistaa oman miehisyytensä taisteluissa. Sen sijaan Jack Barnes, niin kuin Hemingwaykin, haavoittui sodassa ja menetti omasta mielestään miehisyytensä tulleessaan impotentiksi. Mike Campbell taas ratkesi juomaan ja kuvaillaankin kirjassa alkoholistiksi. Sankariuden sijaan Jack ja Campbell saivat sodasta itselleen aivan jotain muuta.[1]
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ernest Hemingway: Ja aurinko nousee. (The Sun Also Rises). Tammi, 2009. 978-951-31-4844-7.