J. R. D. Tata

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jehangir Ratanji Dadabhoy Tata (29. heinäkuuta 190429. marraskuuta 1993) oli yksi ilmailun uranuurtajista Intian liike-elämässä.

J.R.D. Tata syntyi Pariisissa, Ranskassa. Hänen isänsä oli intialainen parsi-zarathustralainen Ratanji Dadabhoy Tata ja äiti ranskalainen Suzanne Briere. J. R. D. Tatan isä oli intialaisen suurliikemiehen, Jamsetji Tatan, serkku. Tata vietti lapsuutensa Ranskassa ja hänen äidinkielensä oli ranska. Ranskan kansalaisena J.R.D Tata palveli myös Ranskan muukalaislegioonassa.

J.R.D. Tata sai kiinnostuksensa ilmailuun kuuluisalta ranskalaiselta lentäjältä, Louis Blériotilta, joka opetti Tataa lentämään. Tata toi lentotaitonsa Intiaan ja perusti vuonna 1932 Tata Airlinesin, josta tuli vuonna 1946 Air India.

Tata opiskeli insinööriksi Cambridgen yliopisto ssa. Vuonna 1954 Tata sai Ranskan hallitukselta Kunnialegioonan kunniamitallin.

Tata oli yksi Intian teollistumisen alkuunpanijoista. Tatan suku on yksi Intian rikkaimmista ja omistaa yrityksiä niin teräs-, tele-, kemikaali- kuin energia-alallakin.

J. R. D. Tata kuoli Genevessä, Sveitsissä. Hänet on haudattu Père Lachaisen hautausmaalle, Pariisiin.