Jürgen Prochnow

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jürgen Prochnow

Jürgen Prochnow (s. 10. kesäkuuta 1941, Berliini) on saksalainen näyttelijä. Hänen tunnetuimpiin rooleihinsa kuuluvat Kapteeni Heinrich Lehmann-Willenbrock elokuvassa Sukellusvene U-96, Ivan Radek elokuvassa Air Force One, Leto Atreides Dyynissä sekä Maxwell Dent Beverly Hills kyttä II:ssa. Prochnowilla on pienet roolit myös elokuvissa Judge Dredd – tuomari ja Da Vinci -koodi.

Prochnow syntyi Berliinissä, mutta vietti nuoruutensa Düsseldorfissa. Hänellä on isoveli Dieter, joka on myös näyttelijä. Hän opiskeli näyttelemistä Folkwang Schoolissa Essenissä ja hänestä on tullut yksi menestyksekkäimmistä saksalaisista näyttelijöistä Hollywoodissa.

Eräs hänen ensimmäisistä merkittävistä rooleistaan oli TV-elokuvassa Die Konsequenz vuodelta 1977. Elokuva kertoo kahden homoseksuaalin rakkaustarinan ja se joutui aikanaan aiheensa takia esityskieltoon. Elokuvan ohjasi Wolfgang Petersen, jonka kanssa Prochnow on sittemmin jatkanut yhteistyötä.

Hän kuului vuoden 1996 Berliinin elokuvajuhlien tuomaristoon.

Prochnow esitti Arnold Schwarzeneggeriä TV-elokuvassa See Arnold run, joka kertoo näyttelijän vaalikampanjasta Kalifornian kuvernööriksi. Sattumalta Prochnow oli myös yksi näyttelijöistä, joita aikanaan harkittiin Terminator – tuhoaja -elokuvan päärooliin. Hän myös dubbaa Sylvester Stallonen roolin saksankielisissä versioissa elokuvista Rocky ja Rocky II.

Ensimmäisestä avioliitostaan 70-luvulta Prochnowilla oli tytär, joka kuitenkin kuoli nuorena. Hän meni uudelleen naimisiin vuonna 1982 ja erosi 1997. Jälkimmäisestä avioliitosta hänellä on kaksi lasta.


Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.