Jäkkisara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jäkkisara
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: nardina
Kaksiosainen nimi

Carex nardina
Fr.

Katso myös

  Jäkkisara Wikispeciesissä
  Jäkkisara Commonsissa

Jäkkisara (Carex nardina) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon kuuluva saralaji. Jäkkisarasta voidaan erottaa eri alalajeja, kuten kaartojäkkisara (Carex nardina ssp. nardina) sekä oikojäkkisara (Carex nardina ssp. hepburnii), jotka on toisinaan tulkittu omiksi lajeikseen.

Jäkkisara on hyvin matalakasvuinen ja tiiviisti mätästävä laji. Sen lehdet ovat rihmamaisia, kaartuneita sekä tyypillisesti varsia pidempiä. Jäkkisaran kukintona on varren päässä sijaitseva yksittäinen tähkä, jonka yläosassa on hedekukkia ja alaosassa emikukkia. Kokonaisuudessaan tähkä on lyhyt ja munanmuotoinen. Tähkäsuomut ovat tummanruskeita ja niissä on vaaleampi kalvomainen reunus. Pullakot ovat puolestaan vaaleanruskeita, ja emikukat kaksiluottisia.[1]

Jäkkisaraa ei kasva Suomessa. Ruotsissa jäkkisaraa kasvaa harvinaisena tunturialueiden kalkkipitoisilla tuulenpieksämillä[1].

Jäkkisaran tieteellisen nimen lajinimi (nardina) tulee jäkkien suvun tieteellisestä nimestä (Nardus) ja tarkoittaa jäkkejä muistuttavaa[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Den virtuella floran: Staggstarr (Carex nardina) Den virtuella floran. 1996. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 23.3.2020. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]