Intian ja Pakistanin suhteet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
  Intia

Intian ja Pakistanin suhteet ovat yleensä olleet jännittyneet historiallisista ja poliittisista syistä. Välillä Intia ja Pakistan ovat yrittäneet liennyttää välejään, välillä on ollut sotia ja pienempiä yhteenottoja. Perimmäinen syy maiden väliseen konfliktiin lienee erilaisissa uskonnoissa ja näitä hyödyntävässä politiikassa.lähde?

Kun Brittiläinen Intia itsenäistyi, se jakautui muslimienemmistöiseen Pakistaniin ja hinduenemmistöiseen Intiaan. Vuosina 1947–1948 käytiin ensimmäinen Intian–Pakistanin sota. Tällöin muslimit ja hindut karkottivat eriuskoisia toistensa alueilta ja tappoivat ihmisiä suurin määrin. Kashmirista syntyi kiistaa, kun Pakistanin ja Intian itsenäistyessä muslimienemmistöisen Kashmirin maharaja, joka oli itse hindu, päätti että alue liittyy Intiaan.lähde?

Maiden välillä puhkesi toinen sota vuonna 1965, kun Pakistan pyrki valtaamaan Kashmirin. Kun Itä-Pakistan vuonna 1971 itsenäistyi Bangladeshiksi, syttyi kolmas sota,[1][1] [2]. Vuonna 1999 käytiin Kargilin alueella pieni rajasota. 2000- ja 2010-luvulla maiden välillä on ollut pieniä välikohtauksia, kun Pakistanista on tullut terroristeja Intian alueelle.lähde?

Intian ja Pakistanin välit kylmenivät vuoden 2006 ja vuoden 2008 Mumbain terrori-iskujen takia. Kashmirin alueen kapinointi vuonna 2016 lisäsi maiden välistä jännitettä. Kun islamistit tekivät vuonna 2019 terrori-iskun Kashmirissa, maiden välille puhkesi lyhyt aseellinen yhteenotto[3].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Archived Background Notes: India US Department of State. Viitattu 15.1.2013. (englanniksi)
  2. Kashmirin konfliktin kronologia Global Finland. Arkistoitu 29.7.2013. Viitattu 15.1.2013.
  3. Pakistan toteutti "rauhaneleensä" Yle Uutiset. Viitattu 2.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.