Iltalintu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Iltalintu oli Mainostelevision lauantain myöhäisiltojen viihdeohjelma, jota lähetettiin vuosina 1976–1978. Yleisradion vuosikymmen aiemmin lähettämää Jatkoaikaa rakenteeltaan ja tyyliltään jäljitellyt show sisälsi haastatteluja, keskusteluja, sketsejä ja musiikkia.[1]

Jatkoajasta oli peräisin myös Iltalinnun alkuvaiheen juontaja Lenita Airisto, jonka vakioparina oli Päiviö Pyysalo. Heidät korvasivat seuraavana vuonna Leena Rousek, Heikki Hietamies ja Markku Veijalainen. Muita tekijöitä ja esiintyjiä olivat Ere Kokkonen, Seppo Ahti, Jukka Virtanen, Olli Alho, Neil Hardwick, Ilkka Kylävaara, Heikki ”Lisko” Linko, Joke Linnamaa, Ritva Valkama, Leo Lastumäki ja Vesa Nuotio. Ohjelman kapellimestarina toimi Jani Uhlenius. Matti Kuuslan ”Piikkis-show” oli alusta loppuun osa Iltalinnun sisältöä. Ohjelmassa vieraili myös ulkomaisia tähtiä, kuten Danny Kaye ja Dennis Weaver. Suomalaisia vieraita olivat Lenita Airiston muistin mukaan Ella Eronen, Kari Suomalainen, Alma Pääkkönen, Paavo Haavikko, Irwin Goodman, Valto Laitinen, Sirkku Talja, Jaakko Pöyry ja Jorma Ojaharju.[1][2][3][4]

Helsingin Sanomien tv-kriitikko Jukka Kajava ei yleensä pitänyt MTV:n ohjelmista, mutta kirjoitti tuoreeltaan Iltalinnussa olevan jotain hyvääkin, kuten siistit lavasteet, keskustelutaitoiset juontajat ja tarpeeksi erilaiset välisketsit.[5] Pari kuukautta myöhemmin hän oli jo kyllästynyt ohjelman joutaviin puheenaiheisiin ja toistuvaan rakenteeseen: ”Jos haluttiin, että mainokset tuntuvat ohjelman taukokohdissa virkistäviltä, houkuttavilta keitailta, niin Iltalinnun arvosana on täysi kymppi.”[6] Ohjelman loppuvaiheissa keväällä 1978 Kajava ei nähnyt Iltalinnussa enää juuri muuta hyvää kuin Ritva Valkaman ja Leo Lastumäen komiikan[7].

Monet Iltalinnun tekijöistä olivat mukana myös sitä seuranneen MTV:n viihdesarjan Parempi myöhään… (1979) tuotantotiimissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Parempi myöhään ja Iltalintu Muistikuvaputki, Yle Vintti. 4.4.2008. Viitattu 11.7.2019.
  2. Iltalintu Elonet.
  3. Iltalintu Internet Movie Databasessa (englanniksi)
  4. Airisto, Lenita: Lenita Airisto (PDF) Lenita Airiston verkkosivusto. Viitattu 11.7.2019.
  5. Kajava, Jukka: Tv-ilta kanavaa vaihtamatta: asiasta toiseen, viidenteen.... Helsingin Sanomat, 23.2.1976. Näköislehden etusivu (tilaajille).
  6. Kajava, Jukka: Me suomalaiset ja Iltalintu. Helsingin Sanomat, 20.4.1976, s. 47. Näköislehden etusivu (tilaajille).
  7. Kajava, Jukka: Laman lyömää. Helsingin Sanomat, 18.4.1978, s. 37. Näköislehden etusivu (tilaajille).