Ilmiantaja

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ilmiantajaksi kutsutaan sellaista henkilöä joka välittää näkemäänsä tai kuulemaansa tietoa eteenpäin viranomaisille tai tiedustelupalveluille. Yleensä termiä käytetään puhuttaessa poliisin ilmiantajista, jotka paljastavat tietämiään rikollisia aktiviteetteja, heistä käytetään usein slanginimitystä vasikka; toimintaa kutsutaan ”vasikoinniksi”. Myös totalitaarisissa valtioissa on käytetty ilmiantajia, jotka tarkkailevat muiden ihmisten henkilökohtaista elämää ja välittävät tietonsa eteenpäin valtion viranomaiselle tai puolueen paikallisosastolle. Toiminta oli erityisen laajaa Neuvostoliitossa, jossa se muodosti keskeisen osan valtioterrorismiakenen mukaan?.

Neuvostoliitossa jokaisessa kerrostalossa oli vähintään yksi värvätty ilmiantaja, joka raportoi näkemistään ja kuulemistaan poikkeavuuksista eteenpäinkenen mukaan?.

Suomessa ei tiettävästi ole ollut valtion toimesta vastaavaa järjestelmää, jossa kansalaisten elämää olisi seurattu ja tietoja kirjattu. Suomessa ilmiannettiin kuitenkin järjestäytymättömiä työntekijöitä ammattiosaston tai vasemmistopuolueen paikallisorganisaatiolle, jonka kautta henkilö saattoi joutua laajempaan epäsuosioon tai painostettiin jättämään työpaikkansakenen mukaan?.

Kuuluisia ilmiantajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ilmiantaja.