Iiro Jussila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iiro Jussila
Henkilötiedot
Syntynyt12. marraskuuta 1977 (ikä 46)
Mikkeli
Muut tiedot
Siviilisääty Naimisissa
Lapset Neljä poikaa

Iiro Tuomas Jussila (s. 12. marraskuuta 1977 Mikkelilähde?) on portfolioyrittäjä. Hän toimii osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana tai hallituksen jäsenenä useissa eri osakeyhtiöissä, kuten media- ja mainostoimisto Creative Code Oy:ssä, tapahtumayhtiö Stamenio Oy:ssä, ohjelmistoyhtiö Ovela Helsinki Oy:ssä, risteily-yhtiö LP Management Oy:ssä ja liikkeenjohdon konsultointiyhtiö Skillmotor Finland Oy:ssä. Lisäksi Iiro Jussila on Citizen Network Osk:n jäsenenä ja hallintoneuvoston jäsenenä mukana myös yhteiskunnallisessa yritystoiminnassa.

Jussila toimi Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtajana vuosina 2016–2020. Ennen liiketaloustieteen ja johtamisen taustan omaavaa Jussilaa taloustutkimuslaitokset olivat yleensä poikkeuksetta ekonomistien johtamia. Hänen aikanaan yli 40-vuotias yhdistyspohjainen tutkimuslaitos panosti tutkimusviestinnän, tutkimuksen tieteellisen tason, organisaation rakenteiden, työyhteisön hyvinvoinnin sekä rahoituksenhankintakyvyn kehittämiseen.

Iiro Jussila toimii edelleen useissa tiedemaailman tehtävissä. Hän on Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) School of Engineering Science -tiedekunnan johtamisen ja organisoinnin professori erikoisalanaan systeeminen muutos. Jussila on myös Jyväskylän yliopiston (JYU) kauppakorkeakoulun yrittäjyyden dosentti.

Suomessa Jussila on tullut tunnetuksi erityisesti osuustoiminnan asiantuntijana. Hän veti vuosina 2005–2019 Lappeenrannan teknillisen yliopiston kauppakorkeakoulussa osuustoimintayritysten johtamista koskevaa tietoa luovaa tutkimustiimiä. Jussila on julkaissut aiheesta myös kirjan Tiedolla taidolla intohimolla - Liikeyrityksen & omistajayhteisön johtaminen.[1] Maailmalla Jussila tunnetaan osuustoimintatutkimuksen parissa roolistaan osuustoiminnan johtamisen tietoa luovan ja levittävän Journal of Co-operative Organization and Management -tiedelehden päätoimittajana.[2] Lehti on perustettu vuonna 2012 ja se on Elsevierin kustantama.

Jussila ollut vuosien yli esillä myös perheyrityksiin liittyvissä kysymyksissä. Maailmalla hänet tunnetaan kansainvälisessä perheyritystutkimusakatemiassa, jonka hallituksessa Jussila toimi vuosina 2011–2015 organisoiden (IFERA2014, Lappeenranta[3]) ja ollen mukana vuotuisten maailman konferenssien ja aluekonferenssien järjestämisessä.

Jussilan merkittävimmät kansainväliset tunnustukset liittyvät kuitenkin psykologisen omistajuuden tutkimukseen. Vuonna 2012 Jussilan yhdessä professori Jon L. Pierce:n (University of Minnesota, Duluth, Minnesota) julkaisema kirja Psychological Ownership and the Organizational Context[4] oli yksi kolmesta finalistista Academy of Management (AoM) -tiedeorganisaation arvostettuun George R. Terry -kirjapalkintoon.[5] Palkinto jaetaan vuosittain kirjalle, joka on kaikkein huomattavimmin myötävaikuttanut johtamistiedon kehittymiseen.[6] Jussila on yhdessä kumppaneineen (Anssi Tarkiainen, Marko Sarstedt, Joseph Hair) luonut myös perustaa psykologisen omistajuuden teorian hyödyntämiseen kuluttajamarkkinoinnin tutkimuksessa.

Jussilan julkaisutiedoista löytyy yli 100 kansainvälistä tieteellistä artikkelia tai konferenssipaperia. Nämä käsittelevät etupäässä erilaisia yhteisöllisiä yrittäjyyden ja omistajuuden muotoja, kuten osuustoimintaa, perheyrittäjyyttä ja tiimiyrittäjyyttä. Jussila on julkaissut ja toimittanut julkaisuja näistä aiheista muun muassa seuraavissa tiedelehdissä: Annals of Public and Cooperative Economics, Journal of Co-operative Organization and Management, Journal of Family Business Strategy, Journal of Marketing Theory and Practice, Journal of Organizational Behavior ja Scandinavian Journal of Management. Silmiinpistävää julkaisuissa on tarkastelutasojen ja näkökulmien monipuolisuus - yritysten laajakantoisista strategisista kysymyksistä yksilöiden asenteisiin ja käyttäytymiseen.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]