IF Helsinge-Atlas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
IF Helsinge-Atlas
Lempinimet Atlas Vantaa
Perustettu 1945
Paikkakunta Vantaa
Kotihalli Myyrmäen urheilutalo
Värit          
Miesten sarjataso Miesten 2.Divisioona
Miesten päävalmentaja Toni Kallio
Naisten sarjataso käsipallon naisten 1.divisioona
Naisten päävalmentaja

Toni Aalto

Arto Stark

Idrottsföreningen Helsinge-Atlas rf (HA) on Vantaalla toimiva, käsipalloon erikoistunut urheiluseura.

Seuralla on nykyisin käsipallojoukkue miesten SM-sarjassa ja naisten SM-sarjassa sekä laaja junioritoiminta niin pojissa kuin tytöissäkin. Atlas on saavuttanut miehissä SM-hopeaa vuonna 2012 sekä SM-pronssia vuosina 1985 ja 2010. Naisten joukkue on voittanut SM-pronssia vuosina 1983 ja 1985. Seura on voittanut käsipallon Suomen cupin miehissä kaudella 1991–1992 sekä naisissa kaudella 1984–1985.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestäytynyttä urheilutoimintaa harjoitettiin Vantaalla jo vuosisadan vaihteesta, ensin paikallisten nuorisoseurojen ja myöhemmin myös Vantaan suojeluskunnan ohjauksessa. Tärkeä syy siihen että Atlas niin nopeasti sodan loputtua syntyi 23.11.1945 oli suojeluskuntien lakkauttaminen. Aikana, jolloin juuri muita ajanvietteitä ei ollut, kiinnostus urheiluun oli suuri. Seuran toiminta-alue oli laaja, n. 115 neliökilometriä, sillä pitäjän läntiseen osaan kuuluivat, paitsi kylät Seutula, Keimola, Piispankylä, Lapinkylä, Myllymäki, Viinikkala, Voutila, Ylästö, Tolkinkylä, Silvola ja Hämeenkylä myös Kaarela ja Konala, jotka sittemmin liitettiin Helsinkiin.

Seuran nimi oli aluksi Idrottsföreningen Atlas (IFA) vuoteen 1954, jolloin nimi muutettiin ja siitä tuli Idrottföreningen Helsinge-Atlas fr (HA). Seuran nimessä on siis säilynyt näihin päiviin asti Vantaan kaupungin vanha nimi Helsingin pitäjä / maalaiskunta ruotsinkielisenä (Helsinge). Yleisurheilu, suunnistus, uinti ja hiihto olivat Atlaksen ensimmäiset lajit. Päätettiin, että seuran edustusasu muodostuisi laivastonsinisestä puserosta ja valkoisista housuista joissa siniset reväärit.

Jotta seuran toiminta olisi tehokasta koko alueella asetettiin alussa neljä kyläosastoa; Vantaa, Ylästö-Tolkinkylä, Kaarela ja Pitäjänmäki. Myös Seutulaan suunniteltiin osastoa, mutta seutulalaiset, jotka innokkaasti olivatkin alkuvaiheessa mukana, vetäytyivät toiminnasta. Myöhemmin perustettiin osastot myös Keimolaan, Hämeenkylään ja Helsingin Pitäjän kirkonkylään sekä vasta 1967 Seutulaan. Vuonna 1977 kylätoimikunnat lakkautettiin kokonaan koska eri lajitoimikunnat saivat yhä vahvemman aseman.

Naistoimikunta aloitti toimintansa jo vuonna 1946 ja sen aloitteesta voimistelu tuli virallisesti mukaan ohjelmaan. Toimikunnan ensimmäinen puheenjohtaja Ruth ”Rulle” Hartman käynnisti myös tytöille tarkoitetun hiihtovalmennuksen sekä järjesti vaelluksia ja sieniretkiä. Naistoimikunnan osuus rahanhankinnassa oli erittäin huomattava.

Vuonna 1950 pallourheilu astui kuvaan, lähinnä pöytätenniksen muodossa. Lajien menestys on yleensä kiinni innostuneista laji-ihmisistä. Atlaksen käsipallon tulemisen takana löytyy ainoastaan yksi mies nimeltään Rolf Felin. Tämä monitoimiurheilija, valmentaja, huoltaja ja johtaja toi käsipallon Atlaksen lajivalikoimaan vuonna 1961.

Vantaan Myyrmäen urheilutalo toimii urheiluseuran kotihallina

Myyrmäen urheilutalon avaaminen vuonna 1974 toimi piristysruiskeena vantaalaiselle käsipallolle. Atlakseen ilmoittautui heti yli 200 junioria ja siitä lähtien käsipallolla on ollut vankka asema Vantaalla.

Nykyisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atlas on isännöinyt Suomen suurinta junioreiden käsipallon sisäturnausta, vuosittain marraskuussa isänpäiväviikonloppuna Vantaan Myyrmäessä pelattavaa Atlas-cupia alkaen vuodesta 1992. Vuonna 2012 turnaus juhli 20.vuottaan ennätysmäärällä osanottajia (yli 2300), joukkueita (187) ja pelattuja pelejä Myyrmäen Urheilutalolla, Energia-areenalla ja Myyrmäki-hallissa.

Seuralla on toimintaa myös pöytätenniksessä[1] ja voimistelussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pöytätennis IF Helsinge-Atlas. Viitattu 2.1.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluseuraan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.