Hyperventilaatio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hyperventilaatio eli ylihengitys tai liikahengitys, sananmukaisesti ylituuletus, tarkoittaa syvää ja tiheää hengitystä, jonka seurauksena veren hiilidioksidipitoisuus laskee liikaa. Tämä järkyttää elimistön happo-emäs-tasapainoa. Veren emäksisyys aiheuttaa paniikkituntemuksia ja kouristuksia. Muita oireita voivat olla esimerkiksi huimaus sekä raajojen ja suun ympäristön puutuminen sekä pistely. Hyperventilaatio voi olla elimistön asianmukainen keino esimerkiksi äkillisesti kohonneen pääkallon sisäisen paineen alentamiseksi.lähde?

Jos kaasujen vaihtokyky on keuhkoissa normaali, hyperventiloidessa ilmanvaihto keuhkorakkuloissa kasvaa ja hiilidioksidin pitoisuus veressä alenee. Sen myötä veren happo-emästase siirtyy emäksiseen suuntaan ja ionisoituneen kalsiumin pitoisuus vähenee. Tätä tilaa kutsutaan alkaloosiksi. Alkaloosissa veren anionisiin proteiineihin voi sitoutua enemmän kalsiumia, jolloin vapaan, ionisoituneen kalsiumin määrä vähenee. Alkaloosissa on vaara hypokalseemiselle tetanialle, jossa ionisoituneen kalsiumin vähyys aiheuttaa hermojen mahdollisuuden ylieksitoitua natriumin liikkeiden helpotuttua.

Hyperventilaatio-oireyhtymä on elimistön stressireaktion ilmenemismuoto. Pakoon tai taisteluun virittäytyessä hyperventilaatio lienee hyödyllistä.lähde? Liittyessään kipuun, unettomuuteen, henkiseen ahdistukseen tai tunnekuohuun hyperventilaatio voi huonontaa henkilön vointia entisestään ja aiheuttaa oireiden pitkittymistä. Happo-emästaseen ja kalsiumpitoisuuden muutokset aiheuttavat hyperventilaation oireet. Oireita voivat olla hengenahdistus, rintapuristus, suun tai raajojen tuntomuutokset, pelko ja huimaus.

Toistuvassa hyperventilaatiossa oireiden tullessa tutuiksi voi niitä pyrkiä hallitsemaan: pussiin hengittäminen ehkäisee hiilidioksidin puutetta ja siitä johtuvia oireita.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saarelma, Osmo: Hyperventilaatio (liikahengitys) Terveyskirjasto. 17.5.2010. Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 12.10.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.