Humble Bundle

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Humble Bundle on vuonna 2010 perustettu San Franciscolainen tietokone- ja mobiilipelien verkkokauppa, joka nousi edullisilla digitaalisien pelien paketeillaan (engl. Bundle) nopeasti pelaajien suosioon. Ostaja saa palvelussa itse päättää mikä osuus hänen itse valitsemastaan kauppasummasta menee pelien kehittäjille, hyväntekeväisyyteen tai Humble Bundle palvelulle.

Humble Bundlet (ennen nimellä Humble Indie Bundles) ovat sarja kokoelmia ("bundleja") digitaalisia luomuksia, jotka myydään ja jaellaan digitaalisesti millä tahansa ostajan valitsemalla hinnalla. Bundleja tarjotaan viikoittain, kahden viikon välein ja joskus päivittäin vaihtuvissa kampanjoissa. Kaupan olevissa tuotteissa on usein kaikki mahdollinen lisäsisältö mukana, kuten pelin soundtrack, pelin taidekirjoja ja muuta lisäsisältöä. Kahden viikon kampanjassa lisätään yleensä ensimmäisen viikon jälkeen yllätyspelejä tai muuta mediaa ja tämän sisällön saavat kaikki jo bundlen ostaneet sekä uudet ostajat, jotka maksavat yli keskiarvon kauppasumman.

Alussa bundlet olivat lähinnä itsenäisiltä, ns. indie-pelien tekijöiltä ja yleensä ne sai kaikille alustoille, joille ne oli kehitetty. Yksi kovan suosion syy on, että bundlen peleissä ei ole DRM suojausta, jonka aiheuttamia hankaluuksia pelaajat ovat vuosikymmeniä vastustaneet. Myöhemmin bundleihin tuli pelejä myös Android-mobiilialustalle ja yhä suuremmilta pelien kehittäjiltä.

Ensimmäisen bundlen julkaisi Wolfire Games. Toisen bundlen julkaisusta alkaen luotiin yksityinen spin-off yritys, Humble Bundle, Inc. joka perustettiin vain bundleja järjestämään ja myymään. Useat bundlet ovat tuoneet yli miljoona dollaria rahaa ja alkaen 23.9.2013, bundlet ovat yhteensä keränneet yli $50 miljoonaa, josta yli $20 miljoonaa on lahjoitettu hyväntekeväisyyteen.[1] The Humble Bundle on inspiroinut useita "maksa mitä tahdot" tyyppisiä bundleja pienemmille peleille, kuten Indie Gala and Indie Royale palvelut.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]