Ars Technica

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ars Technica
Verkkosivusto http://arstechnica.com/
Luonut Ken Fisher
Jon Stokes
Avattu 1998

Ars Technica (latinaa: 'Tekninen taide') on englanninkielinen, teknologiauutisiin ja -tietoon keskittynyt verkkosivusto, jonka perustivat 1998 Ken Fisher ja Jon Stokes. Se julkaisee uutisia, arvosteluja ja oppaita eri aihepiireistä, kuten tietokonelaitteistoista ja -ohjelmista, tieteestä, teknologiapolitiikasta ja vidopeleistä. Ars Technica on tunnettu pitkistä artikkeleista, jotka käsittelevät valittua aihetta yksityiskohtaisesti. Useat kirjoittajista ovat jatko-opiskelijoita ja jotkut työskentelevät tutkijoina. Artikkelit käyttävät vähemmän muodollista kieltä kuin mitä perinteisillä lehtikirjoituksilla on tapana.[1]

Ars Technica oli yksityisessä omistuksessa toukokuuhun 2008, jolloin se myytiin Condé Nast Publicationsin online-toiminnasta vastaavalle Condé Nast Digitalille. Condé Nast maksoi Ars Technicasta ja kahdesta muusta sivustosta yhteensä 25 miljoonaa dollaria ja liitti sen osaksi Wired Digital -ryhmäänsä, johon kuuluu muun muassa Wired News ja aiemmin Reddit.

Suurin osa sivuston kirjoittajista kirjoittaa kotoaan käsin ja merkittävä osa työskentelee Chicagossa ja San Francisco Bay:n alueella. Rahoitus on aina tullut ensisijaisesti online-mainoksista. 2009 Verkkosivu aiheutti kohun estämällä koemielessä sellaiset verkkokäyttäjät, jotka käyttivät mainosblokkereita, lukemasta sivustoa. Vuodesta 2001 Ars Techica on tarjonnut maksullista tilausversiota palvelustaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ken Fisher ja Jon Stokes perustivat Ars Technica LLC:n ja samannimisen verkkosivuston 1998. Tarkoitus oli julkaista laitteisto- ja ohjelmistoaiheisia uutisia ja oppaita. Tavoitteena oli "the best multi-OS, PC hardware, and tech coverage possible while [..] having fun, being productive, and being as informative and as accurate as possible". "Ars Technica" on latinaa ja tarkoittaa "teknistä taidetta". Sivusto julkaisi uutisia, arvosteluja, oppaita ja muuta tietotekniikan harrastajia kiinnostavaa sisältöä. Kirjoittajat tulivat tuolloin ympäri Yhdysvaltoja; Fisher asui vanhempiensa luona Bostonissa, Stokes Chicagossa ja muut missä kukin.

Toukokuussa 2008 Ars Technica myytiin Condé Nast Publicationsin online-toiminnasta vastaavalle Condé Nast Digitalille. Myynti oli osa CND:n yhteensä 25 miljoonaa dollaria maksanutta ostoa, jossa se hankki omistukseensa kolme erillistä verkkosivustoa: Ars Technican, Webmonkeyn, and HotWired:n. Ars Technica liitettiin osaksi Wired Digital -ryhmää, johon kuuluivat Wired News ja tuolloin myös Reddit. New York Timesin haastattelussa Fisher sanoi muittenkin yritysten olleen kiinnostuneita Ars Technicasta, mutta sivuston kirjoittajat päätyivät kauppaan CND:n kanssa koska tunsivat sen tarjoavan parhaat mahdollisuudet muuttaa heidän "harrastuksensa" liiketoiminnaksi. Fisher, Stokes ja kahdeksan muuta kirjoittajaa olivat tuolloin Condé Nastin palkkalistoilla, Fisherin toimiessa päätoimittajana. Condé Nastin marraskuussa 2008 suorittamat ulkoasumuutokset vaikuttivat yhtiön omistamiin verkkosivuihin yleisesti, mukaan luetuna Ars Technica.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivuston käsittelemät aiheet ovat yleisesti ottaen pysyneet samana alusta lähtien. Ne on jaoteltu neljään ryhmään: uutiset, oppaat, arvostelut ja pidemmät artikkelit. Ars Technica isännöi myös vapaata OpenForum -keskustelufoorumia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geoff Brumfiel: Science journalism: Supplanting the old media? nature.com. 18.3.2009. doi:10.1038/458274a. Viitattu 6.6.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ars Technica