Hortto Kaalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hortto Kaalo
Yhtyeen perustajajäsenistä Feija Åkerlund, Taisto Lundberg ja Marko Putkonen, keskellä laulaja Anneli Sari, oikealla säveltäjä Pekka Jalkanen ja vasemmalla muita muusikoita esiintymässä Hotelli Tornin ravintolassa.
Yhtyeen perustajajäsenistä Feija Åkerlund, Taisto Lundberg ja Marko Putkonen, keskellä laulaja Anneli Sari, oikealla säveltäjä Pekka Jalkanen ja vasemmalla muita muusikoita esiintymässä Hotelli Tornin ravintolassa.
Tiedot
Toiminnassa 1969–
Tyylilaji romanimusiikki
Kotipaikka Suomi
Laulukieli romanikieli, suomi
Levy-yhtiö

Warner Music Group

Aiheesta muualla
Kotisivut

Hortto Kaalo on suomalainen itäeurooppalaiseen ja ranskalaiseen romanimusiikkiin erikoistunut yhtye, joka esiintyy suomen kielellä ja romanikielellä.[1] Yhtyeen perustivat vuonna 1969[2] Feija Åkerlund, Marko Putkonen, Taisto Lundberg ja Heikki Nyman. Heistä Nyman muutti pian perustamisen jälkeen Ruotsiin.

Jäsenistä Feija Åkerlund ja Marko Putkonen ovat kuuluneet kokoonpanoon koko ajan, Lundberg ja Ellen Hagert (taiteilijanimeltään Iris Ellen) vaihtelevasti. Yhtyeen romanikielinen nimi tarkoittaa ’oikeaa mustalaista’.[1]

Hortto Kaalon ensimmäinen single oli vuonna 1970 ilmestynyt, kantaaottava Miksi ovet ei aukene meille.[2] Yhtyeen kaksi ensimmäistä albumia myivät kultaa. Yhtye esiintyi myös televisiossa. Ensimmäinen viihdesarja oli Tuovi ja Marko Putkosen sekä Reima Nikkisen käsikirjoittama Mustalaiseks olen syntynyt.

Yhtye lopetti aktiivisen keikkailun 1970-luvun lopulla. Sen jäsenistä Marko Putkonen on tullut tunnetuksi oopperalaulajana. Hortto Kaalolta ilmestyi 1990-luvulla yksi levy.

Hortto Kaalon jäsenet osallistuivat myös lastenmusiikin tekoon ja levyttivät useita kappaleita M. A. Nummisen ja Pekka Jalkasen Iso mies ja keijukainen -albumille sekä sitä seuranneelle Oskari Olematon – Suutari Joonaksen iltapäivä, osa I -levylle.

2000-luvulla yhtye on esiintynyt satunnaisesti.[3]

Lokakuussa 2012 yhtye julkaisi 40-vuotisjuhlalevyn sekä järjesti juhlakonsertin Kansallisteatterissa.[4]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lindfors, Jukka: Keikkapaikkojen ovet eivät auenneet Hortto Kaalolle vaivatta Yle Elävä arkisto. 8.9.2006 (päivitetty 4.7.2013). Yleisradio Oy. Viitattu 5.10.2013.
  2. a b Andersson, Iiro: Hortto Kaalo - edelleen matkalla Yle Uutiset. 14.4.2013. Viitattu 14.4.2024.
  3. Hortto Kaalo TMP-ohjelmatuotanto. Viitattu 11.6.2009.
  4. Mustalaisyhtye Hortto Kaalo julkaisee 40-vuotisjuhlalevyn. Suomiviihde. JaaMedia. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 3.10.2012.