Hilda Asp

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hilda Maria Asp (30. heinäkuuta 1862 Urjala[1]22. helmikuuta 1891 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä, suomentaja ja kulttuurihenkilö.

Hilda Asp valittiin 19-vuotiaana Kuopion suomalaisen tyttökoulun suomen ja saksan kielen opettajaksi. Hän asui Minna Canthin luona lukuvuoden 1882–1883. Hän siirtyi opettajan tehtävistä Suomalaisen Teatterin näyttelijäksi 1883, mutta pettyi muun muassa siihen, että teatteri teki pitkiä maaseutukiertueita silloin, kun nuori näyttelijätär olisi halunnut olla keskellä aatteiden taistelua pääkaupungissa. Niinpä hän otti vastaan opettajan työn Helsingissä 1887. Hän myös suomensi kaunokirjallisuutta.

Hilda Asp oli kihloissa Juho Elias Rudolf Erkon kanssa ja eli vain kolme vuotta sulhasensa kuoleman jälkeen. Hilda Aspin sisko oli Hanna Asp.

Suomennoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Georg Brandes : Päävirtauksia 19:nen vuosisadan kirjallisuudessa : syyslukukautena 1871 Köpenhaminan yliopistossa pitämiä luentoja : siirtolaiskirjallisuus. 1 vihko ; toisen parannetun pain. mukaan suom. Minna Canth ja Hilda Asp. Edlund, Helsinki 1887
  • Henrik Ibsen : Rosmersholma : nelinäytöksinen näytelmä ; suom. Hilda Asp. Ajan aatteiden kirjallisuutta 1. Hagelberg, Tampere 1887 (Teos Project Gutenbergissä)
  • Alexandra Gripenberg : Naiskysymyksessä 1 ; suom. Hilda Asp. WSOY 1890
  • Alexandra Gripenberg : Uudesta maailmasta : hajanaisia matkakuvia Ameriikasta ; suom. Hilda Asp. Edlund, Helsinki 1891 (Teos Project Gutenbergissä)
  • Paul Heyse : Veljesten kesken : yksinäytöksinen huvinäytelmä ; suom. Hilda Asp. Näytelmäkirjallisuutta n:o 14. Telén, Kuopio 1897 (alkuteos Unter Brüder)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Urjalan srk kastettujen luettelo SSHY. 1862. Viitattu 15.9.2016.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.