Helsinki Vineyard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helsinki Vineyard
Suuntautuminen kristinusko
Kirkkokunta Vineyard
Perustettu 1997
Johtava pastori Ari Puonti
Pääkirkko Työpajankatu 10A
Kalasatama, Helsinki
Aiheesta muualla
Sivusto

Helsinki Vineyard on Helsingissä toimiva kristillinen seurakunta joka kuuluu kansainväliseen Vineyard-liikkeeseen.

Vineyard -nimi pohjautuu Raamatun viinitarha-vertaukseen. Seurakunta painottaa käytännöllistä Raamatun arvovaltaa korostavaa opetusta, palvontaa ja ylistystä sekä aktiivista kotiryhmätoimintaa. Käytössä on uskovien kaste, mutta myös lapsikaste hyväksytään.

Maailmanlaajuinen Vineyard-liike pyrkii yhdistämään parhaat puolet ns. evankelikaalisesta herätyskristillisyydestä ja helluntailaiskarismaattisuudesta. Suomalaisen luterilaisen herätyskristillisyyden vahvuuksina on ollut mm. Raamatun auktoriteetin kunnioittaminen ja manipulatiivisen hurmoksellisuuden välttäminen kun taas helluntailaiskarismaattisen kristillisyyden vahvuutena on ollut avoimuus Pyhän Hengen yliluonnolliselle voimalle ja sen ilmenemismuodoille. Nämä ovat tärkeitä asioita suomalaisille Vineyard-seurakunnille..

Seurakunnan johtavana pastorina toimii teologian maisteri Ari Puonti. Seurakuntaa johtaa hallitus, jonka alaisuudessa toimii työntekijöistä koostuva johtotiimi.

Toimintamuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sunnuntaitilaisuudet. Helsinki Vineayard -seurakunta kokoontuu sunnuntaisin klo 16:00 Holvi-ravintolan tiloissa osoitteessa Annankatu 10. Sunnuntaitilaisuudet ovat kolme kertaa kuukaudessa. Tilaisuuksissa on simultaanitulkkaus englanniksi.

Sunnuntaitilaisuus on moderni vapaamuotoinen jumalanpalvelus, joka sisältää ylistysmusiikkia, hengellisiä lauluja sekä puheen jostain ajankohtaisesta ja Raamattuun liittyvästä teemasta. Tilaisuuden lopussa rukoillaan ihmisten puolesta.

Lastenohjelmaa on tarjolla jokaisessa tilaisuudessa 4-11-vuotiaille ja sekä lastenhoitoa 1-3-vuotiaille.

Kotiryhmät. Kotiryhmät ovat kodeissa kokoontuvia 5-10 hengen ryhmiä, jotka tapaavat viikoittain tai joka toinen viikko. Ryhmissä luetaan Raamattua, keskustellaan sekä rukoillaan toisten ihmisten puolesta. Kotiryhmät ovat avoimia kaikille seurakuntalaisille ja niille, jotka etsivät kotiseurakuntaa.

Evankeliointi. Seurakunta evankelioi eli kertoo kristinuskon perussanomasta Healing on the Streets -toiminnan kautta. Seurakunta järjestää myös kristinuskon perusteista kiinnostuneille Alfa-iltoja.

Lähetystyö. Vineyard-liikkeen lähetystyö liittyy kiinteästi uusien seurakuntien perustamiseen. Lisäksi Helsinki Vineyard antaa 10 % vuoden tuloistaan Suomen ulkopuolella tehtävään lähetystyöhön.

Vineyard muualla Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michael ja Virpi Hopkins perustivat toisen Vineyard-seurakunnan, Vineyard Uusimaan, Järvenpään alueelle 2010. Tämän lisäksi Juha ja Terhi Ranta-ojala aloittivat Tampere Vineyard-seurakunnan perustamiseen tähtäävän prosessin vuonna 2014 ja se päätyi siihen, että Tampere Vineyard perustettiin 2017. Vineyard Uusimaan yhdistyttyä vuonna 2022 Järvenpääläisen Overflow-seurakunnan kanssa, seurakunnan uudeksi nimeksi tuli Järvenpää Vineyard. Järvenpää Vineyardin pastoreina toimivat Niina ja Ville Saarikangas.

Suomen Vineyard -kirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Vineyard-seurakunnat rekisteröityivät vuonna 2014 kirkkokunnaksi, jonka nimi on Suomen Vineyard –kirkko. Sitä johtaa hallitus, joka koostuu eri seurakuntien valitsemista edustajista. Kirkkokuntaan kuuluu kolme seurakuntaa. Suomen Vineyard-kirkko on itsenäinen, mutta myös osa Pohjoismaiden alueella vaikuttavaa Vineyard Nordic -kirkkokuntaa, johon kuuluu yli 20 seurakuntaa Tanskan, Ruotsin ja Norjan alueella.

Suomen Vineyard-kirkon toiminnalla on neljä kulmakiveä, jotka määrittävät seurakuntien elämää: uskontunnustus, arvot, toiminnan painopisteet ja seurakuntia yhdistävä DNA. Nämä neljä kulmakiveä ovat samat kuin muilla maailmanlaajuisen Vineyard-liikkeen seurakunnilla.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Vineyard-seurakunta syntyi Yhdysvaltojen Kaliforniassa vuonna 1975. Hippien keskuudessa oli alkanut 1960-luvulla laaja hengellinen herätys, joka jatkui 1970-luvulle asti ja levisi länsimaissa. Kalifornissa oleva Calvary Chapel-seurakunta oli hippiherätyksen keskus, josta käsin Ken ja Joanne Gulliksen perustivat ensimmäiset Vineyard-seurakunnat, jotka tavoittivat hippejä, jotka kokivat perinteiset seurakunnat vieraiksi itselleen. Vineyard järjestäytyi Calvary Chapelista erilliseksi liikkeeksi 1980-luvun alussa kun Gulliksen pyysi John Wimberiä ottamaan liikkeen johtajuuden. Wimber oli ollut Righteous Brothers-yhtyeen jäsen kunnes hän hylkäsi muusikkouransa tultuaan uskoon kveekarikirkossa. John Wimberin vaimo oli aiemmin koonnut ryhmän kveekareita, jotka olivat avoimia Pyhän Hengen lahjoja korostavalle karismaattiselle kristillisyydelle kun taas kveekarit eivät sitä olleet. Tuo ryhmä liittyi John Wimberin johdolla Vineyard-liikkeeseen, joka alkoi kasvaa voimakkaasti Wimberin aikakaudella.

Vineyard on määritellyt itsensä "voimaantuneeksi evankelikaalisuudeksi" (empowered evangelicals), joka pitäytyy evankelikaaliseen herätyskristillisyyteen ja samalla olemaan avoin Pyhän Hengen voimalle ja armolahjoille. Vineyard korostaa, että se ole kuitenkaan teologialtaan helluntailaiskarismaattinen vaan tukeutuu evankelikaaliseen teologiaan, jonka mukaan Jumalan valtakunta on "jo nyt, mutta ei vielä kokonaan". Tällä tarkoitetaan sitä, että uskotaan ihmeparantumiseen ja Pyhän Hengen armolahjoihin, mutta samalla korostetaan, että synti ja kärsimys poistuu kokonaan vasta kun Kristus palaa toisen kerran maailmaan. Tämän takia Vineyard suhtautuu varauksellisesti ns. uskonliikkeeseen (Word of Faith) ja menestysteologiaan (prosperity theology). Nykyään seurakuntia on noin 3000 ympäri maailmaa 94 valtion alueella. Vineyard-seurakunnat ovat erilaisia eri kulttuureissa, mutta niitä yhdistävät samat arvot ja uskontunnustus.

Vineyard tulee tunnetuksi Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luterilainen järjestö Hengen uudistus kirkossamme ry järjesti vuosien 1988-1991 aikana seminaareja, joissa vieraili monia Vineyardin pastoreita. Vapaakirkollinen kustantamo Päivä Oy kustansi vuonna John Wimberin kirjan "Ihmeet ja merkit. Voimaevankeliointi nykyajan seurakunnassa" (1987) ja Kevin Springerin & John Wimberin kirjan "Kolmas aalto" (1990). Nämä asiat tekivät Vineyardia tunnetuksi erityisesti luterilaisille ja vapaakirkollisille kristityille. Helsinki Vineyardin perustajat Cai ja Katja Talvio lähtivät näiden seminaarien jälkeen Kanadaan erääseen Vineyard-seurakuntaan. Vineyard-liikkeen he toivat Suomeen Talvio vuonna 1996. Vineyard ry rekisteröitiin Suomeen 14. lokakuuta 1997 Se järjestäytyi uskonnolliseksi yhdyskunnaksi 29. syyskuuta 2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]