Hashtag

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo linkkiviittauksesta. Auton korimallista, katso Hatchback.
Twitter-viesti (twiitti) hashtagillä Wikipedia

Hashtag (käännetty suomeksi muun muassa avainsana tai aihetunniste) on sanan tai ilmaisun eteen liitetty symboli # (ks. #). Yhdistelmällä muodostetaan metatietotunniste. Hashtagia käytetään sosiaalisessa mediassa laajasti luokittelemaan viestejä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hashtagejä käytettiin aluksi IRC:ssä keskustelukanavien merkitsemisessä. Vuosia myöhemmin mikroblogipalvelu Twitter (avattiin 2006) antoi mahdollisuuden kirjoittaa viesteihin hashtageja. Avointen verkkostandardien puolesta toimiva aktivisti Chris Messina kirjoitti 23. elokuuta 2007 Twitter-viestin[1], jossa hän ehdotti #-merkin käyttöä ensimmäisen kerran. Käytännön yleistyttyä käyttäjien keskuudessa Twitter integroi toiminnallisuuden suoraan ohjelmistoonsa.

Jos palvelu tukee hashtag-hakuja, hashtagit on usein linkitetty suoraan hakuun. Tällöin linkitettyjä hashtageja klikkaamalla käyttäjä pääsee näkemään muut viestit, joissa kyseinen sana esiintyy; monissa palveluissa tämä ei poikkea normaalista hakutulosnäkymästä. Myöhemmin myös muut palvelut ovat laajentaneet palveluitaan niin, että viestejä voi tagata. Vuonna 2013 suurin sosiaalisen median palvelu Facebook otti käyttöön hashtagit.

Nykyisin hashtagit ovat varsin yleisiä muun muassa televisio-ohjelmissa ja eri tapahtumissa. Televisio-ohjelmissa voidaan näyttää realiaikaisesti ihmisten lähettämiä viestejä (yleensä Twitter-viestejä) kuten esimerkiksi: Linnanjuhlat (#linnanjuhlat), Euroviisut (#euroviisut) tai #MMkisat.

Tunnetuimpia verkkosivustoja, joissa hashtagit ovat (tai ovat olleet) käytössä:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chris Messinan Twitter-viesti