Ristikkomerkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ristikkomerkki, Arial.

Ristikkomerkki tai ruutu (arkikielessä myös risuaita)[1] on merkki, jota käytetään lähinnä teknisissä yhteyksissä, esimerkiksi puhelimissa ja tietotekniikassa.[2] Merkkiä on käytetty myös sanan numero tilalla, samaan tapaan kuin nykyäänkin englannin kielessä (esimerkiksi #5 ja ’numero 5’). Suomen kielessä merkkiä ei kuitenkaan suositella käytettävän tällä tavalla[3].

Merkki tietokoneissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokoneissa # koodataan eri merkistöissä seuraaville arvoille:

Merkki Unicode HTML
ASCII LaTeX Alt-koodi
# U+0023 NUMBER SIGN #
#
#
0x23 \# Alt+35
U+FF03 FULLWIDTH NUMBER SIGN #
#
U+FE5F SMALL NUMBER SIGN ﹟
﹟

Ristikkomerkki tunnetaan myös irc-kanavien nimissä ja useissa internetpalveluissa sisältöä kuvaavan aihetunnisteen eli avainsanan (engl. hashtag) etumerkkinä. Tunnetuin avainsanoja käyttävä palvelu on Twitter. Aihetunniste toimii linkkinä saman aihealueen julkaisuihin.

Ristikkomerkkiä käytetään kommenttimerkkinä useissa ohjelmointi- ja skriptikielissä (mm. Python, PHP ja Bash) eli sillä erotellaan ohjelmoijan kirjoittamat kommentit itse ajettavasta ohjelmakoodista. Merkkiä käytetään myös shebang-tunnisteessa komentokielitiedostoissa.

URL-osoitteissa ristikkomerkki aloittaa niin sanotun katkelmatunnisteen, joka viittaa tiettyyn kohtaan www-sivustolla tai tiedostossa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristikkomerkin historia juontunee lääkärien lääkemääräyksiin tekemistä merkinnöistä. Latinankielinen sana recipe (suom: ota) lyhennettiin muotoon rec. Varhaisilla ajoilla lyhenteen c-kirjaimen yli vedettiin poikkiviivoja ja pisteitä, joka merkitsi jumalolentojen avuksi kutsumista, invokaatiota.

Roomalaiset lääkärit käyttivät lääkemääräyksissä Jupiterin merkkiä (symboli: ), jonka kristityt lääkärit korvasivat ristinmerkillä. Merkkiin saatettiin liittää kirjaimet I.H.S. (In Hoc Signo, tämän merkin avulla). Merkkeinä on myös käytetty kirjaimia I. D. N. (In Dei Nomine, Jumalan nimessä/nimeen), I. D. (Iuvante Deo, Jumalan avulla) tai I. I. (Iuvante Iesu, Jeesuksen avulla).

Klassisesta latinasta puuttuva J-kirjain korvattiin myöhemmin varustamalla I-kirjain poikkiviivalla. Kun kaksi poikkiviivaista I-kirjainta kirjoitettiin peräkkäin, varsinkin nopeasti kirjoitettuna muodostui kaksoisristi #. Ristikkomerkkiä on käytetty reseptilomakkeissa erottamaan lääkemääräykset toisistaan. [4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Korpela, Jukka: Erikoismerkit (/ _ ° * & × é ð Ω jne.), Nykyajan kielenopas jkorpela.fi.
  2. Muita merkkejä. Kielikello, 2006, nro 2, s. 41.
  3. Ristikkomerkki (#) Kielitoimiston ohjepankki. Viitattu 5.2.2022.
  4. Vartiainen, Armas 1973. Reseptioppi. Kolmas uudistettu painos, WSOY Porvoo 1973. ISBN 951-0-06042-9
Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.